Параграф22 Daily

§22 Новини

Здравният министър тълкува Конституцията. МВР ще вози COVID пациенти

Здравната каса ще облекчи административно болниците, за да могат да приемат по-лесно пациенти с коронавирус. От утре здравният министър тръгва на проверки по частни и държавни болници, които отказват да разкрият легла за лечението на заразата. Костадин Ангелов се закани, че последствията за тези лечебни заведения ще бъдат ясни и бързи.

Заради затруднената епидемична обстановка от утре болниците минават на облекчен режим за отчитане. Лечебните заведения ще могат да разпределят всичките си налични легла според нуждите за прием на пациенти с COVID, без да се налага да получават одобрение от касата. Така ще могат да приемат повече заразени пациенти, ако това се наложи. Грижите за пациентите с онкохематологични заболявания, за трансплантираните и за родилките остават, както досега и с предимство. Здравният министър предприема промени заради проблемите с прием на пациенти с COVID в болниците. По БНР той заяви, че цяла нощ е правил логистика за настаняване на пациенти и справяне със ситуацията.

25 микробуса от системата на МВР вече са на разположение на Спешна помощ. Те са оборудвани с шофьор и човек, който може да окаже първа долекарска помощ", заяви по БНР здравният министър. "Ще говоря и с частните линейки, ще намерим начин как да финансираме това, което те ще правят, ще извозват пациенти от домовете до лечебните заведения. Важното е пациентът да бъде до лечебно заведение. Оттук нататък организацията в работата на лечебното заведение се прави от изпълнителния директор и ръководния екип в лечебното заведение", каза пред радиото Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов е внесъл в Парламента предложение за законова промяна болници, които отказват да лекуват пациенти с COVID-19, да не бъдат финансирани със средства от Здравната каса."Няма частни, няма държавни. По Конституция всички са равни, след като държавните могат, и частните могат. Ще си направят организацията такава, че не да лекуват само избрани от тях случаи, а ще лекуват всички случаи. Ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора", допълни министърът.

По повод случаите от последните дни - с починал в дома си 33-годишен мъж, който не дочака линейка, и друг, който престоя два часа в линейка преди да бъде приет в болница, министърът коментира, че ще бъде решителен, въпреки че решения за искане на оставки се вземат трудно. Вчера той поиска оставката на директора на Четвърта градска болница в София. Не успяхме да се свържем с доцент доктор Аркади Иванов за коментар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във