Параграф22 Daily

§22 Новини

Здравните агенции в САЩ спират временно ваксината на Johnson & Johnson

Федералните здравни агенции на САЩ препоръчаха преустановяването на използването на еднократната ваксина срещу COVID-19 на компанията Johnson & Johnson ("Джонсън и Джонсън"), след като шест американски пациентки са развили рядко разстройство, включващо кръвни съсиреци, предаде Ройтерс. Въпросните шест ваксинирани с препарата реципиенти са били жени на възраст между 18 и 48 години. Една от тях е починала, а друга, жителка на щата Небраска, е била хоспитализирана в критично състояние, сочи Нова.

Центрове за контрол и профилактика на заболяванията ще проведат съвещание в сряда, за да разгледат шестте случая. Заедно с Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата двете ведомства изтъкват, че споменатите случаи са изключително редки.

От 12 април в САЩ бяха приложени над 6,8 милиона дози от ваксината на Johnson & Johnson. Мярката на американските регулатори идва по-малко от седмица, след като Европейската агенция по лекарствата започна да проучва в САЩ 4 случая с тромби на пациенти, имунизирани със споменатата ваксина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във