Параграф22 Daily

§22 Новини

Зеленски "обезглави" Агенцията за сигурност и прокуратурата

Във вечерното си обръщение към народа в неделя (17 юли) украинският президент Володимир Зеленски обяви стартирането на стотици наказателни производства за държавна измяна срещу прокурори от цялата страна и хора от службите за сигурност.

"Към днешна дата са регистрирани 651 наказателни производства, свързани с предателство и сътрудничество на служители на прокуратурата, органите на досъдебното разследване и други правоприлагащи органи. И по-специално - над 60 прокурори и служители в Агенцията за сигурност останаха на окупираната територия и заработиха срещу нашата държава", заяви той.

Зеленски добави, че в неделя (17 юли) е освободил от длъжност главния прокурор Ирина Венедиктова и е уволнил ръководителя на Агенцията за сигурност на Украйна Иван Баканов, като се е позовал на нарастващите опасения за държавна измяна в техните служби. Баканов е част от приятелския кръг на Зеленски от времето, когато той е бил телевизионен комик.

"Подобен набор от престъпления срещу основите на националната сигурност на държавата и откритите връзки между служителите на силите за сигурност на Украйна и специалните служби на Русия поставят много сериозни въпроси пред съответното ръководство. Всеки от тези въпроси ще получи подходящ отговор", обеща украинският президент.

Изминаха 144 дни, откакто започна руската инвазия в Украйна. По данни на ООН, през това време Русия е изстреляла над 3000 крилати ракети по населени райони и е убила над 10 000 цивилни.

Зеленски заяви, че с разпространението на насилието в региона членовете на украинските служби за сигурност и правоприлагащите органи са споделяли секретна информация с нахлуващите сили и са си сътрудничили с руски служители. В изявлението си той благодари на всички, които са участвали в тази операция и определи държавната измяна, извършена от хора близки до него, като самопречистване.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във