Параграф22 Daily

§22 Новини

Зеленски отмени указ за назначаването на съдия в Конституционния съд на Украйна

Президентът на Украйна Владимир Зеленски отмени указа за назначаването на председателя на Конституционния съд на страната Александър Тупицки за съдия в съда. Съответният документ е публикуван днес на уебсайта на кабинета на държавния глава. „Да се ​​отмени указът на президента на Украйна от 14 май 2013 г. № 256„ за назначаването на А. Тупицки за съдия в Конституционния съд на Украйна (КСУ)“, се казва в текста. Новият указ отменя назначаването и на друг съдия от Конституционния съд - Александър Касминин, който също заема този пост от 2013 г.

Указът на Зеленски "За някои въпроси за осигуряване на националната сигурност на Украйна" обяснява, че решението за Тупицки е взето, наред с други неща, въз основа на резолюцията на Върховната Рада от 17 февруари., когато екс-президента Виктор Янукович бил узурпирал властта в страната между 2010 и 2014 г. Според Зеленски фактът, че някои съдии от КСУ, назначени от Янукович, все още са на поста си, представлява „заплаха за държавната независимост и националната сигурност“. Уточнява се също, че настоящият указ на държавния глава влиза в сила от деня на публикуването му.

Ситуацията около Тупицки стана част от конституционната криза, започнала в Украйна през есента на 2020 г. На 27 октомври КСУ обяви за незаконна разпоредбата за наказателна отговорност за длъжностни лица за неточно деклариране на имущество. Това предизвика остра реакция на Зеленски, който обяви заплаха за националната сигурност и внесе в Върховната Рада законопроект за предсрочно прекратяване на правомощията на съдиите, признавайки решението им за нищожно, но по-късно поиска да не разглежда инициативата до бяха получени заключенията на Венецианската комисия.

На 4 декември 2020 г. Върховната Рада одобри компромисна версия на законопроекта за възстановяване на наказателната отговорност за неточно деклариране на имущество. На 11 декември миналата година Венецианската комисия, по молба на президента на Украйна, представи две заключения с препоръки за преодоляване на кризата. В първата експертите стигнаха до заключението, че решението на Конституционния съд „няма ясна аргументация и солидна основа в нормите на международното право“. Във второто заключение се подчертава, че КСУ не може да бъде наказан за решения, но „работата му може да бъде подобрена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във