Параграф22 Daily

§22 Новини

Значително се е подобрила работата на Областната дирекция на МВР във Варна

„Вашата дирекция и Вашата работа са изключително важни за общия образ на МВР.” С тези думи министърът на вътрешните работи се обърна към ръководството и състава на ОДМВР – Варна по време на анализа на дейността на структурата за 2015 година.  Тя даде положителна оценка за работата на служителите от ОДМВР – Варна по линия на разкриваемостта и  справянето с отделните видове престъпления. Министърът подчерта,  че от последно място в общата класация за дейността на териториалните структури сега дирекцията е на 15-о място. Като един от основните приоритети в работата на МВР за настоящата година беше откроено противодействието на конвенционалната престъпност. Постигането на по-добри резултати в борбата с този вид престъпления е основна цел. Необходими са резултати, които да дадат повече спокойствие на обществото, а проблемът на всеки един гражданин да бъде разглеждан с нужното внимание.

Министърът разясни философията на реформата в МВР - да бъде оптимизирана дейността на министерството така, че с наличния бюджет и ресурси да се работи по–добре.

Главният секретар на МВР – главен комисар Георги Костов очерта позитивната тенденция за намаляване на престъпността – над 800 по-малко регистрирани престъпления за изминалата 2015 г. Той постави акцент върху две основни постижения – спад в кражбите на МПС с над 10 %, на фона на покачване на този показател за цялата страна, и 2,3 пъти ръст на разкритите престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, което говори за подобряване в оперативно – издирвателната дейност в пъти.

Отчетени бяха положителни резултати в борбата с контрабандата. Разкриваемостта на отдел „Икономическа полиция“ през 2015 г. е 31,8%, през 2014 г. този процент е бил 18%.  На територията на ОД МВР Варна има иззети 234 480 къса цигари и 296 кг нарязан тютюн, на обща стойност около 120 000 лева. Образувани са 28 досъдебни производства.

В борбата с придобилите широк обществен отзвук „джебчийски кражби“ постигнатите резултати са значими. В следствие на предприетите мерки е налице съществено понижение на регистрираните престъпления. Джебчийските кражби през 2015 г. са 104 срещу 239 за 2014 г.

Специално внимание беше отделено на осигуряване на безопасността на движение и намаляване на тежките пътно – транспортни произшествия, които за 2015 г. бележат ръст - 751 тежки ПТП с 59 загинали и 931 ранени граждани. За сравнение през 2014 г., тежките ПТП са с 41 повече, ранените с 47 повече и загиналите са с 14 повече. Бяха отчетени добри практики в работата по това направление, но числата показват необходимостта от допълнителни усилия.

На анализа присъстваха областният управител, представители на местната власт, съда и прокуратурата. Те подчертаха доброто взаимодействие с областната дирекция, значимостта му да постигането на добрите резултати и общите цели – повече сигурност и спокойствие за гражданите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във