Параграф22 Daily

<Без рубрика>

Дадоха ход на делото "ЧЕЗ срещу България"

Международният център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон (ICSID) даде ход на арбитражния иск на ЧЕЗ срещу България. Информацията за това е публикувана на страницата на Арбитражния съд във Вашингтон. Потвърждение за развитие по арбитражното дело беше дадено пред чешката медия ČTK от говорителят на компанията Роман Газдик, съобщава специализираният портал 3e-news.

Делото, което ЧЕЗ заведе, е заради неспазване от страна на България на условията, при които се е ангажирала по време на приватизацията на електроразпределението у нас и задълженията, които страната е поставила по отношение на енергийния пазар при присъединяването си към ЕС през 2007 г. От централата на ЧЕЗ в Чехия обаче не коментират повече по въпроса.

По неофициална информация чешката компания има претенции за 600 млн. евро към България заради невъзстановени разходи при изкупуването на енергия от възобновяеми източници. Според други източници искът на чешкото дружество дори надхвърля 1 млрд. евро. По същество - ЧЕЗ счита, че България не е спазила ангажиментите си относно изкупните цени на тока, износа на ток в чужбина и либерализацията на българския енергиен пазар. Съответно, това не е позволило на ЧЕЗ да направи екоинвестиции в ТЕЦ Варна, така че той да отговаря на екоизискванията - с зелената политика на ЕС следва да се спазват определени прагове на отделяне на вредни емисии от различните индустрии.

Проблемът дойде след бума на зелената енергия и високите изкупни цени, които НЕК отказваше да признае като разход на електроразпределителните дружества. Това беше и една от причините за завеждането на арбитражното дело във Вашингтон. В състава на трибунала във Вашингтон влизат Пиер Терсие, който е председател, заедно с Джулиан Д. М. Лю и Доналд Макрей. ЧЕЗ е представлявана от четири адвокатски кантори – две в София и по една от Прага и Лондон. Защитници на българската страна са Министерство на финансите и две адвокатски кантори от София и Лондон.

Сходно арбитражно дело във Вашингтон бе завела срещу страната ни и австрийската енергийна компания EVN. Тя обаче постигна споразумение с НЕК и държавата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във