Параграф22 Daily

<Без рубрика>

ФИЛМАУТОР подаде жалба до Европейската комисия

В края на миналата седмица (13 ноември) сдружението ФИЛМАУТОР подаде жалба до Европейската комисия за нарушаване на европейското законодателство в частта, свързана с колективното управление на авторски и продуцентски права върху  филми.

От сдружението уточняват, че са изчерпили всички законови механизми за одобряване на нова тарифа за препредаване на филмови и телевизионни програми, след като поредният кръг от преговори между него и Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО)  e завършил в края на 2019 г. без споразумение. Комисия, сформирана от министъра на културата по искане на ФИЛМАУТОР през 2020 г., също приключва без разрешаване на проблема. По този повод в. "БАНКЕРЪ" проведе разговор с изпълнителния директор на ФИЛМАУТОР Мария Палаурова, която обясни, че Законът за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) допуска да не се постигне споразумение и ФИЛМАУТОР и БАККО да се върнат в изходната позиция - да нямат цена, по която кабелните оператори да възмездяват труда на творците.

Липсата на следващи стъпки, предвидени в закона, продължи да се използва от операторите за пореден път през последните девет години и те и до днес продължават дейността си по разпространение на творческо съдържание, без да отделят от приходите си за неговите създатели, както изисква европейската директива.

"Става дума за проблем, който засяга не само българските филмови творци. Във  всички държави членки на ЕС функционира механизъм на задължително колективно управление на правата при този вид използване, освен у нас", подчертават от ФИЛМАУТОР.

Те посочват и че част от проблема е, че компетентният национален орган – Министерство на културата – също като операторите не смята за необходимо да изисква прилагането на това правило, което в европейското законодателство е въведено през 1993 г. и е препотвърдено с директива от 2019 година. От ФИЛМАУТОР обръщат внимание, че фризьорските салони са се оказали далеч по-приоритетен за контролиране сегмент от пазара на разпространение на телевизионни програми. В същото време по данни на КРС приходите от платена телевизия за 2019 г. са над  391 млн. лева.

ФИЛМАУТОР  е провел икономически анализ и разработеният проект на тарифа отразява съответните норми в държави от ЕС със сходно икономическо положение, при отчитане на особеностите на националния пазар. Тарифата, която предлагат от сдружението, е съобразена с практиката в Полша, Румъния и Словакия. За авторски права там се събират между два и три процента от приходите на операторите от абонаментни такси.

Новината за подадената жалба до Европейската комисия от страна на ФИЛМАУТОР идва, след като преди дни от "Музикаутор" обявиха, че ще съдят за пиратство HBO Europe, HBO България и трите телекома за над 600 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във