Параграф22 Daily

<Без рубрика>

Потвърдиха екстрадицията на румънец в Германия за източване на банкови карти

Варненският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд - Добрич от 15 май тази година, с което е допуснато предаването на румънския гражданин Данут Балан на властите във федерална Република Германия. Близо месец след първоначалния арест на 35 годишния румънец, задържан на ГКПП Кардам на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА) , издадена от прокуратурата в Хайлброн, той ще бъде екстрадиран в Германия, за да бъде разследван за фалшифициране на разплащателни средства и компютърна измама.

Германските власти очакват предаването на Балан, за да му предявят обвинение затова, че през периода октомври – ноември миналата година, заедно с други лица копирали данни от чужди банкови карти. Фалшификатите били предоставяне на шофьори на ТИР, за да зареждат гориво с тях. Разследващите посочват в ЕЗА, че с копираните разплащателни средства Балан извършил многократно зареждане с гориво на различни бензиностанции в Германия и причинил обща щета на засегнатите в размер на 14 000 евро.

Както при първоначалния арест и на делото за екстрадицията пред Добричкия окръжен съд, така и пред втората съдебна инстанция румънецът отрича да има нещо общо с престъпленията, за които Германия го издирва. Защитата му настоява, че в ЕЗА не е посочена точната квалификация на деянието, за което се иска предаване му в Германия. Адвокатът посочва, че разследващите не са уточнили дали Балан е част от организирана престъпна група и каква точно е ролята му в нея. Той допълни, че подзащитният му никога не е бил издирван в Румъния. Варненският апелативен съд днес сподели всички основания на първата съдебна инстанция, с които е допусната екстрадицията на Балан. Румънският гражданин е привлечен под отговорност за тежко престъпление, описано в ЕЗА. Всички документи, които германските власти са предоставили имат реквизитите, посочени в ЗЕЕЗА и няма законови основания за отказ от предаването му.

Решението на Апелативния съд във Варна е окончателно.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във