Параграф22 Daily

<Без рубрика>

Разпитаха трети ключов прокурорски свидетел по делото "КТБ"

Специализираният наказателен съд изслуша показанията на трети ключов прокурорски свидетел по мегаделото "КТБ" - Албена Андреева, която е била главен счетоводител на фирми на подсъдимия Цветан Василев, а в момента е считана за най-приближения човек до основния свидетел на държавното обвинение Бисер Лазов.

След разпитите на първите двама свидетели - Бисер Лазов и Орлин Русев, сега думата бе дадена на Андреева, която също обяви, че имала дружество на свое име, но на практика то било на Цветан Василев, а тя само го подписвала. Андреева се водела собственик в "Хедж Инвестмънт България" АД, което имаше мажоритарни дялове във военните "Авионамс" и "Дунарит".

Албена Андреева обясни пред съда как всъщност е била в ролята на подставено лице. "Аз се съгласих, тъй като искрено вярвах на посланията, които Василев ми отправяше... Василев обясняваше на всички присъстващи, че ние правим добри неща – особено през 2011 г. (по спомен), когато Василев бе избран за Мистър Икономика, се затвърди моето убеждение, че това наистина е така и че той наистина прави добри неща. Така че тогава имах чувството, че да бъдат представител на негово дружество е привилегия - едно доверие, което този уважаван тогава човек ми оказваше", споделя Андреева, цитирана от "Клуб Z".

Свидетелят на прокуратурата говори в детайли за случилото се в последните дни на банката. Андреева посочи, че всички служители, включително и тя, били силно притеснени от множеството разпити на техни колеги в Софийска градска прокуратура във връзка с дружества, които представляват.

На 13 юни 2014 г. Андреева и нейните колеги в банката разбрали предварително, че ще дойдат разследващи. Поради тази причина тя лично освободила от работа редовите счетоводителки, тъй като "очевидно нямаше да бъде нормален работен ден". Освен това Андреева забелязала любопитен "трик" - в крилото на юристите масово били наслагани надписи "адвокатска кантора", а в стаите били вкарани метални колички с купища документи (вероятно заради презумпцията, че няма да се обискира).

В седмицата след обиските в банката всички служители поискали да излязат от дружествата, които представляват от името на Цветан Василев. След това решили да прехвърлят всички дружества обратно на Василев, който обаче отказал да подпише документите.

Андреева подчерта, че дори се е опитала да опази от унищожаване или изгубване счетоводни документи на банката, като направила "архив на всички счетоводни бази съхранявани на сървъра, за да не се окаже, че в някакъв момент счетоводният архив е изтрит и изчезнал". След това предоставила архива на Бисер Лазов, който пък от своя страна го дал в следствения отдел на СГП.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във