Параграф22 Daily

<Без рубрика>

Руското военно ведомство обвини в кражба на 353 милиона рубли четирима бивши руски военни

Руското министерство на отбраната обвини в кражба на 353 милиона рубли четирима бивши военни от ядрени комплекси на ведомството. Става дума за Олег Соболев, Лидия Чернопятова, Александър Кулемин и Алексей Якимов, които вече са обвинени в измама. Съдът ще разгледа наказателното дело срещу четиримата бивши служители на ядрения комплекс, съобщи ТАСС.

„Военно-следственият отдел за Стратегическите ракетни войски приключи предварителното разследване по отношение на бившия началник на финансово-икономическия отдел - главен счетоводител на федералната държавна институция - поделение 14 118 Олег Соболев и бившите му заместници Лидия Чернопятова и Александър Кулемин, както и по отношение на бившия началник на отдел "Планиране на изследователската работа" на военно поделение 44026, запасният подполковник Алексей Якимов, който сега е във Великобритания.

След одобряването на обвинението делото е било внесено московски съд за разглеждане по същество".

Четиримата са обвинени в измама, извършена от група лица по предварителен сговор и в особено голям мащаб, Соболев и Кулемин са обвинени също и в измама, извършена при използване на служебно положение. Според разследването, през 2010-2014 г. обвиняемият систематично е изпълнявал и изпращал фалшиви финансови документи до банките, въз основа на които Министерството на отбраната неоснователно му е превело повече от 353 милиона рубли, които са откраднати. По време на предварителното разследване са иззети и парите на Якимов в чуждестранна валута, еквивалентни на 63 хиляди рубли, както и две коли на Кулемин и съпругата му на стойност 1 милион рубли.

Соболев се е признал за виновен и е сключил сделка с разследването,обяснил е механизма за кражби, доброволно е погасил част от щетите на стойност над 1 милион рубли. Също така е наложен запор върху двустаен апартамент в град Тамбов, две паркоместа в подземния паркинг на елитен жилищен комплекс в Сергиев Посад край Москва и върху автомобил BMW на стойност над 40 милиона рубли, той се е съгласил да сътрудничи със следствието.

От министерството допълниха, че обвиняемият и неговите адвокати умишлено са забавили запознаването си с материалите на делото и в продължение на 22 месеца само шест пъти са идвали в прокуратурата. ИК поиска ограничаване на срока за запознаване с материалите по делото, съдът го разреши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във