Параграф22 Daily

Финансов дневник

Какво написахме на днешната дата преди 2 години? И какво познахме тогава?

В разгара на антируската кампания в САЩ и Европа след завземането на полуостров Крим в Черно море от Русия и обявяването на двете самопровъзгласени народни републики в Донбас, Западът въведе драстични финансови санкции срещу Москва, като мнозина банкери предполагаха, че с тях ще се задейства и т. нар. иранска  опция – или изключването на Русия от световната система за изпращане на финансови съобщения SWIFT.

Ето какво написахме по този повод  на 23 януари 2015 г. :

"Изключването на Русия от SWIFT означава, че Русия и САЩ се намират на прага на война

Изказвайки се на сесията „Прогноза за Русия“ на Световния икономически форум в Давос, председателят на Управителния съвет на руския финансов гигант Внешторгбанк (ВТБ) Андрей Костин e заявил, че изключването на Русия от международната платежна система SWIFT означава, че САЩ и Русия се намират на прага на реална войната, предава кореспондентът на интернет сайта „Газеты.Ru“ от Швейцария.

В Русия вече е създадена система, която може да замени веднага SWIFT. Но ако SWIFT бъде все пак изключена за Русия, това означава че и двамата посланика – руският във Вашингтон и американският в Москва, ще си тръгнат незабавно към дома. Защото един такъв акт означава че за в бъдеще нормални отношения между Русия и САЩ не може да има и че двете страни са на крачка от световната ядрена война. Това е много опасна ситуация, никой не иска това“, допълнил банкерът", близък на Путин.

До гореща война не се стигна, защото и в Москва и във Вашингтон управляват хора със здрави глави, но студената война засега върви с пълна сила. Колкото до опита на Запада да изключи Русия от SWIFT, това не стана по банална причина  – ръководството на  системата за финансови съобщения не се съгласи с подобни крайни мерки защото Русия е втори по обем на операциите си неин клиент. Освен това подобни крйни мерки могат да са задължителни само ако се налагат с нарочна резолюция от Съвета за сигурност на ООН, както бе в иранския случай. Но Русия е постоянен член на Съвета за сигурност и разполага с право на вето и затова може да блокира всяко действие, което не и е изгодно.

Впрочем обидата на руснаците от реакцията и от санкциите на Запада и разгърнатата в страната военна психоза позволиха на икономическия екип на Путин да прокара за много кратко време - и без да плаща дължимата за това политическата цена, цял куп от драстични финансови и икономически мерки.

Русия се справи с т. нар. холандска болест" - или прекомерната зависимост на приходната част на бюджета от нефто-газовите приходи, така и с натрупаните след 2000 г. колосални структурни и финансови дисбаланси в руската икономика, които иначе - ако бяха преодолявани в мирна обстановка, щяха да доведат до народен взрив срещу Владимир Путин и до неговата неизбежна абдикация от Кремъл.

Първата мярка бе въвеждането на плаващ курс на рублата, който замени предишния механизъм "Змия в тунела" и позволи - чрез инфлационен скок и девалвация на националната валута, да се повиши конкурентоспособността на местните производители на стоки и на услуги и да се запази реалната икономика на страната като се пожертва печалбата на банките и покупателната способност на обикновените хора.

Това обаче бе коренно различен начин на реагиране на онзи, който очакваха във Вашингтон, в Берлин и в Брюксел. Там смятаха, че Москва ще реагира на санкциите, на ниските цени на нефта и на спада в икономиката по същия начин както през 2008 г. - ще хвърли валутните си резерви за спасяване на банките и за поддръжка на валутния курс, а "гнилите ябълки" сред трезорите - и не само те, ще се втурнат да изнасят валута на Запад за да запазят богатството на олигархията. Това обаче не се случи и така бяха съхранени не само валутните резерви на Централната банка, но де-факто бе неутрализирана основната цел на западните санкции - срив на режима чрез финансово фиаско, подкрепено от затварянето на западните финансови пазари за рефинансиране на руската финансова система при ниски приходи от износа на нефт и газ и големи настъпващи плащания по външния дълг.

Освен това покриването на руските външни задължения бе осъществено най-вече за сметка на валутните приходи на двата държавни гиганта - Газпром и Роснефт, като само Роснефт продаде на московския валутен пазар през кризисните 2014 - 2015 г. над 90 млрд. долара за да посрещне търсенето на чужда валута, нужна на бизнеса за покриване на настъпващи външни погашения, които само за 2014 г. бяха над 140 млрд. долара.

Освен това Русия предприе и други драстични мерки. Националната платежна система бе разделена на две – на картовата система „Мир“ по която ще вървят занапред всички бюджетни платежи и създаването на местен аналог на SWIFT, който няма да позволи връщане на руските трезори в 19 век. А от руския SWIFT в момента се ползват всекидневно над 30 000 финансови и нефинансови компании.

Освен това бе осъществено и драстично прочистване на националната банкова система от фалирали и полуфалирали кредитни институции – техният брой достигна почти 330 броя или близо една трета от общия им брой. В момента тече вторият етап от тази операция – прочистването и на националната система от застрахователни компании и на небанковите финансови институция.Тези наистина драстични структурни мерки, които се финансират най-вече от местната система за гарантиране на влоговете с вноските на действащите трезори в размер на 20 млрд. рубли на тримесечие  - както и с преки заеми от Руската централна банка, позволи да се прочисти мафиотският кръг от трезори, чиито собственици и мениджъри бяха заети единствено с осъществяването на незаконни финансови трансфери от Русия към чужбина.

Освен това в Русия бе прехвърлен процесингът на банковите карти от типа Visa и Mastrercard, както и на китайски и японски картови системи, плюс елитарните брендове AmEx и Diner's. В Русия бяха прехвърлени и базите данни с лична информация за руските картодържатели.

За всичко това писахме по-рано, на 11 ноември 2014 г. в материала „Русия създават аналог на SWIFT до май 2015 г.“

„Руската Централна банка планира създаване на аналог на световната платежна система SWIFT до края на май 2015 г. За това съобщи заместник- директорът на департамента "Национална платежна система" в руската Централна  Банка - Рамил Канафин. Целта е да се снижи почти до нулата зависимостта на местната платежна система от потенциални чужди оператори при въвеждането на нови чуждестранни санкции. Възможно е и свързване на руската платежна система към китайската национална платежна система - нещо, за което се договориха двете страни при посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин тази година.

Япония и Китай имат отдавна национална платежни системи, вкл. и пълни аналози на SWIFT. В момента Русия и Иран също изграждат своите аналози на международната разплащателна система, за да повишат устойчивостта на финансовите си системи. По думите на Рамил Канафин Централната банка ще раздели на две национална система за разплащане с карти и системата за финансовите съобщения. Предвижда се да се създаде отделен център за обработка на съобщения в SWIFT формат, като завършването на проекта е планирано за май догодина.

Предложението за създаване на руски аналог на SWIFT бе направено първо през септември от Руския съюз на промишлеността и банковата асоциация "Русия". Това накара финансовото министерство да се задейства и да внесе законопроект, който предлага да се въведе система за регулиране, подобна на SWIFT, както и терминали като тези на Bloomberg и Reuters

Следователно днес можем да отчетем, че тогава - през 2014 г. и през 2015 г. сме уцелили десятката и сме посочила основната посока, в която се движи борбата между Запада и Русия - една борба, която продължава все още с пълна сила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във