Параграф22 Daily

Финансов дневник

"Креди Сюис" е имала клиенти, участвали в престъпления

Швейцарската "Креди Сюис груп" е управлявала сметки на клиенти, свързани с нарушаване на човешки права, корупция и трафик на наркотици, става ясно от вестникарски репортажи, които се основават на данни от над 18 000 сметки, в които е имало общо над 100 млрд. щ. долара.

Анонимен информатор е изпратил сведенията на германския "Зюддойче цайтунг", който ги е споделил с група от журналисти с идеална цел и десетки други новинарски организации по света. Те обхващат данни за сметки, открити от 40-е години на миналия век почти до края на последното десетилетие, съобщава "Ню Йорк таймс". "Гардиън" пък твърди, че някои от тях все още са действащи. 

"Креди Сюис" публикува официално изявление непосредствено след публикациите, в което "категорично отхвърля обвиненията и инсинуациите за банковите цели и бизнес практики". Заявява се също, че информацията е "базирана на частични, неточни или селективни факти, извадени от контекста, което е довело до тенденциозна интерпретация на банковия мениджмънт". Банкерите проверяват огласените сметки след като са получили запитвания от консорциум, работещ по новината. Близо 90% от тях са били закрити или са били в процес на закриване, като над 60% от тях са заличени преди 2015-а.

Според изнесените в "Ню Йорк таймс" данни, 25 сметки с около 270 млн. долара в тях са принадлежали на лица, обвинени в участие в конспирация с държавната петролна компания на Венецуела "Петролеос де Венесуела". Друга сметка пък е била собственост на бизнесмен от Зимбабве, на когото са били наложени санкции от американските и европейските власти заради връзките му с правителството на бившия президент на страната - Роберт Мугабе.

"Гардиън" твърди, че сред притежателите на сметки е трафикант на хора във Филипините, хвърлен в затвора за подкупи официален представител на фондовата борса на Хонконг и корумпирани високопоставени чиновници в ред държави, включително Египет и Украйна. 

В изявлението си от 20 февруари "Креди Сюис" посочва, че "медийните обвинения изглеждат като целенасочен опит за дискредитиране не само на банката, но и на целия швейцарски финансов пазар, който претърпя значителни промени през последните няколко години". Посочва се също, че успоредно с реформите в сектора, "Креди Сюис" " е взела допълнителни мерки през последното десетилетие, включително сериозни инвестиции за борба с финансовите престъпления".

Facebook logo
Бъдете с нас и във