Параграф22 Daily

Финансов дневник

Разследват ОПГ за измами спрямо кредитната система

Във Варна задържаха организирана престъпна група, състояща се от трима мъже, двамата от които криминално проявени и осъждани, и една жена. Групата се е занимавала с измами спрямо кредитната система, съобщи Красимир Конов - окръжен прокурор на Варна.

Досега са установени щети за близо 100 000 лева, като разследването продължава.

Регистрирани са документни престъпления и измами, както и пране на пари.

По-конкретно задържаните са правили заявки от името на български граждани, трайно установили се в чужбина, чрез онлайн платформи на кредитни институции. Арестуваните са използвали чуждите лични данни, за да ги въвеждат в неистински официални документи и така са получавали кредити.

Арестите са извършени във Варна и Силистра. Групата е развивала дейността си на територията на двете области. Ръководителят ѝ е на 36 години и е от Силистра. 

Води се разследване откъде задържаните са се снабдявали с данните на българите от чужбина. Групата е действала от октомври 2021 година. Част от парите са открити.

По думите на комисар Деян Горанов – началник на отдел "Североизточен" на ГДБОП - няма данни групата да е участвала в купуване на гласове около изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във