Параграф22 Daily

Финансов дневник

Швеция иска биткойна вън от Европа

Директорите на Шведския финансов надзорен орган и Шведската агенция за опазване на околната среда Ерик Теден и Бьорн Райзингер изразиха загриженост относно способността на страната да изпълни задълженията си за борбата по измененията на климата. Според тях добивът на криптовалути в Швеция е нараснал с няколкостотин процента между април и август. Това съвпада със забелязаното на пазарите на графични карти в Европа. Особено в Германия и Австрия, където картите се предлагат на повече от двойно препоръчани цени, вероятно най-вече за копаене на криптовалута.

Теден и Райзингер казват, че сегашното копаене на биткойни в страната използва толкова електроенергия, колкото 200 000 обикновени домакинства. "Видяхме някои доста опустошителни последици за енергетиката, когато става въпрос за транзакции, така че можете да видите защо сме загрижени за спазването на целите на климатичното споразумението от Париж", изтъкват те.

Освен това директорите на най-големите финансови и екологични регулатори в Швеция посочват, че забраната на криптокопаенето може да е еквивалентът на спестена енергия за няколкостотин хиляди домакинства само в Швеция.

Цените на електроенергията в страната са сравнително добри благодарение на възобновяемите източници и това привлича операции за копаене на криптовалута. Този интерес вероятно ще се увеличи, тъй като Китай обяви криптовалутите за незаконни и мнозина ще търсят нови места.

Директорите призовават Швеция да сложи край на всякакви нови операции за копаене на криптовалута и да забрани на всички компании, които участват в търговията или инвестирането в криптоактиви, да претендират за екологична устойчивост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във