Параграф22 Daily

Финансов дневник

Спад на преводите в криптовалути, ръст на трансакциите от хакерска дейност

Трансакциите с криптовалути изостават значително от темпото, което имаха през миналата година, това показва анализ на компанията Chainalysis, която е проследила случващото се на пазара на тези активи.

Тази година се оказва доста трудна за криптовалутите. Те записаха сериозен срив на цените си през последните месеци. Сега ситуацията изглежда стабилна, но и други показатели показват проблеми на пазара - намаляващият брой и обем на трансакциите.

Законните преводи са се понижили с 36% за периода януари - юли 2022 г. спрямо първите 7 месеца на миналата година. Същевременно, преводите от незаконна дейност, са по-малко с 15%. При тях картината е по-пъстра, като някои типове незаконни преводи са доста по-ниски. Например тези от онлайн измами са 1.6 млрд. долара и са с 65% по-малко спрямо 2021 г.

Има обаче голям ръст на преводите от хакерска дейност и откраднати средства. Според анализаторите това се дължи в голяма степен на няколкото мащабни кражби през последните седмици.

В класацията не влизат атаките срещу Solana и Nomad, които бяха в първата седмица на август. Това показва индикации, че темпото може да продължи да е високо и през втората половина на годината.

Анализаторите коментират, че заради срива на криптовалутите като цяло, има намаляване и на престъпната дейност, свързана с тези активи. Те препоръчват да продължи съвместната работа между институциите и частния сектор, за да могат заедно да си помагат в битката срещу криптопрестъпленията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във