Параграф22 Daily

Избори 2014

Черепи, открити на "местопрестъпление" в Мексико, се оказаха на повече от хиляда години

Мексикански полицаи откриват около 150 черепа в пещера близо до границата с Гватемала, решават, че са попаднали на местопрестъпление и отнасят костите за изследвания, предаде Асошиейтед прес.

Оказва се, че случаят е доста стар. След продължили десетилетие тестове и анализи, стана ясно, че останките са на жертви, убити в периода между 900 г. и 1200 г., съобщи мексиканският Национален институт по антропология и история.

Откритите жертви в пещерата край град Фронтера Комалапа в южния щат Чиапас вероятно са били ритуално обезглавени, а черепите им - подредени като трофеи на специални стелажи, казват експертите. Испанските завоеватели разказват, че са видели подобни съоръжения през 20-те години на XVI век. Ацтеките обикновено са нанизвали черепите на жертвите на дървени стълбове, като за целта са пробивали дупки през тях.

Интересното е, че сред жертвите има повече жени, отколкото мъже и нито една от тях няма зъби. Археологът Хавиер Монтес де Пас призова хората, които попаднат на подобни находки, да се обаждат на археолозите, а не на полиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във