Параграф22 Daily

Избори 2014

Досъдебно производство за незаконен улов на риба в язовир Цонево

С постановление на прокурор от Териториалното отделение в Провадия към Варненската районна прокуратура е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 238, ал. 3, т. 1 от НК – незаконен улов на риба в забранени места.

На 28 октомври 2020 г., при извършване на рутинна проверка, инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ установили двама души, които се намирали в язовир Цонево в лодка с извънбордов двигател и ловели риба с мрежи. Когато риболовът приключил, бракониерите излезли от язовира и натоварили улова и оборудването си в багажника на тъмносин джип с бургаска регистрация.

Служителите на ИАРА им препречили пътя със служебния си автомобил, след което приближили до джипа и се легитимирали с цел да извършат проверка. В този момент джипът потеглил рязко, насочвайки се към инспекторите, които обаче успели да отскочат встрани. При рязката маневра багажникът на возилото се отворил и отвътре изпаднали рибарските мрежи ведно с уловената и поставена в чували риба, както и двигателят на лодката. Бракониерите изгубили контрол над превозното средство и се ударили последователно в няколко дървета, но въпреки това успели да избягат. Единият от бракониерите бил разпознат от служителите на ИАРА. Уловената риба била върната в язовира, а двигателят и мрежите били иззети от инспекторите с констативен протокол. 

Язовир Цонево се намира между селата Сава, общ. Дългопол и Добромир, общ. Руен. Той е резервен източник на питейна вода за гр. Варна. Риболовът в язовира е забранен.

Наказанието за престъпление по чл. 238, ал. 3, т. 1 от НК е лишаване от свобода за срок от една до три години и глоба от 15 хиляди лева до 20 хиляди лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във