Параграф22 Daily

Избори 2014

Мъж, измамил възрастна жена с обещание за добавка към пенсията, е предаде на съд

С обвинителен акт на Районна прокуратура - Варна на съд е предаден 43-годишен мъж. Той е обвинен за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у възрастна жена и така й причинил имотна щета, като престъплението е извършено в условията на опасен рецидив.

В.Х. бил добре познат на органите на реда и многократно осъждан. Нямал постоянни доходи и си набавял парични средства по неправомерен начин. Мъжът измислил и прилагал схема за въвеждане в заблуждение на възрастни хора, че е способен да им съдейства за увеличение на месечните пенсии или за получаване на „добавки“ към тях, като така си осигурявал достъп до средствата им.

През септември 2020 година В.Х. използвал този сценарий и успял да заблуди възрастна жена. Той я пресрещнал пред входа на дома й, престорил се, че е внук на нейна съседка и работи в „пенсионното“. Поинтересувал се от пенсията, която жената получава, и дали към нея има добавка за заболяванията й. Уверил я, че й се полагат допълнителни пари и изразил готовност веднага да съдейства. Жената го поканила в дома си. След като поговорили още малко, потърпевшата извадила всичките си налични пари, мъжът ги преброил и под претекст, че трябва да ги провери, ги взел и напуснал жилището с обещанието да се върне веднага. Това не се случило.

Сумата, която В.Х. отнел чрез измама от възрастната жена, била в размер на 300 лева.

Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден на „лишаване от свобода“ за срок от три до десет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във