Параграф22 Daily

Избори 2014

Обвиниха турски гражданин за недекларирана валута за общо 800 481 лева

Районна прокуратура - Хасково - Териториално отделение - Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство Я. Х., на 39 г., турски гражданин, за това, че на ГКПП-Капитан Андреево, при излизане от България за Турция, не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. Престъплението по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 3 май 2022 г., на ГКПП-Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал микробус с турска регистрация. Микробусът се управлявал от Я.Х., който пътувал от Англия за Турция през България.

Митническите служители от Териториална дирекция „Митница Бургас“ при Агенция „Митници“ извършили проверка на превозното средство. Те намерили недекларирани парични средства в размер на 149 800 евро,  5990  ирландски паунда и 253 490  английски паунда, с обща равностойност на около 800 481 лева. Валутата била разпределена в пакети, укрити под шофьорската седалка на микробуса.

Обвиняемият Я.Х. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.

Facebook logo
Бъдете с нас и във