Параграф22 Daily

Избори 2014

Осъденият за корупция бивш руски министър на икономиката Улюкаев освободен предсрочно

Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев, осъден през 2017 г. на осем години лишаване от свобода за корупция, днес беше освободен предсрочно, предаде Франс прес. Алексей Улюкаев напусна поправителния лагер в Тверска област с черен джип, без да разговаря с журналистите.

Случаят "Улюкаев" беше най-големият скандал за корупция на член на правителството от идването на власт на Владимир Путин преди повече от 20 години. Бившият министър бе признат за виновен в получаване на подкуп, докато е заемал държавен пост, и осъден на осем години лишаване от свобода. Почти цялото му имущество, включително колата и жилището му, беше конфискувано.

Министър на икономиката от 2013 до 2016 г., Алексей Улюкаев непрекъснато твърдеше, че е невинен. Според следствието той е бил арестуван веднага след като е получил подкуп от 2 милиона долара от Игор Сечин, приближен на руския президент и ръководител на петролния гигант "Роснефт". Министърът поискал парите за издаването на положителна оценка, позволила на "Роснефт" да изкупи от държавата 50,08 процента от акциите на "Башнефт". По думите на Улюкаев, той си мислел, че в чантата, която му била дадена, имало марково вино. Експерти обаче открили по ръцете му следи от специално вещество, с което били обработени банкнотите.

Бившият министър определи случая като чудовищна провокация и обвини Сечин, че му е заложил капан. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във