Параграф22 Daily

Коментари

Ако Цацаров няма нищо за криене, кой прави това вместо него?

Главният прокурор Сотир Цацаров стана поредният (и за пореден път) управник, на когото се наложи да дава публични обяснения за имотни сделки. Този път го направи чрез официално служебно съобщение относно придобиването на апартамент. Скандалът тук не е дори в обстоятелството, че жилището е дарено от голяма пловдивска строителна фирма, докато Цацаров е председател на окръжния съд в града, колкото заличаването на данни от имотния регистър относно придобивния способ и страните по сделката.  

Според изнесеното имената на съпрузите Сотир и Меглена Цацарови са изчезнали от имотната партида на дружеството “Калисто Мати” ЕООД, от което са придобили въпросния имот. Паралелно фирмата е заличена от техните имотни партиди, като промените са се случили след затварянето на имотния регистър в края на миналата седмица за период от три денонощия. Със същата фирма семейството прави и други имотни сделки, които вече са вписани като покупко-продажби и цените не изглеждат особено занижени.

В публичния си отговор главният прокурор заявява, че няма какво да крие. Bcичĸи имoтни cдeлĸи на семейството били дeĸлapиpaни с посочване на дeйcтвитeлнитe цeни по сделките. Същата сделка била предмет на публикация срещу него и при избора му за шеф на държавното обвинение през 2012 г., той представил документите пред етичната комисия на Висшия съдебен съвет, дал и устни обяснения, а нередности не били открити. Ясни били ĸaĸтo цeлитe, тaĸa и cцeнapиcтитe нa тeзи пyблиĸaци, респективно „нoвинaтa“ бe paзпpocтpaнeнa в нaциoнaлeн eфиp oт Xpиcтo Ивaнoв, пpeдceдaтeл нa пoлитичecĸa пapтия „Дa Бългapия!“ и бивш миниcтъp нa пpaвocъдиeтo".

Всъщност Цацаров не коментира изобщо заличаването на данни в имотния регистър. А то е най-важното в случая, особено за един главен прокурор, който би трябвало заедно с ядосания си публичен отговор вече да е разпоредил проверка. Та ако противозаконното бърникане в регистрите на Агенцията по вписвания не е повод за незабавно разследване, може ли да става изобщо въпрос за правова държава?! 

Преди 7 години Цацаров приложи сходна тактика съобразно изнесеното за подмяна на сделката за придобиване на имота -  че в резултат на неведома намеса вписаната като "дарение" сделка за апартамента била промена в "покупко-продажба". Цацаров увери, че нямало как да проникне в службата по вписвания по тъмна доба, за да подмени данните, но и загатна че поискал такава промяна. Така и не стана ясно на какво основание видът на вписаната вече сделка е бил коригиран, нито бяха оповестени факти и обстоятелства от ВСС, който просто си изми ръцете в хода на изборната процедура. За прокурорска проверка за евентуално извършено престъпление пък изобщо не стана дума.  

Тогава повече шум предизвика друга имотна сделка на семейство Цацарови, осъществена формално без негово участие. През 2008 г. Меглена Цацарова, която е нотариус в Пловдив, и колежката й Адела Кац-Бояджиева, работила в една кантора с експрезидента Петър Стоянов, купили две овощни градини от по 2.9 дка край пловдивското село Костиево. За всеки от имотите изповядали обаче цена 120 пъти по-ниска от реално платената - 1000 лв. вместо 119 151 лева. Така спестили няколко хиляди лева от местен данък, от нотариална такса и от таксата за вписване в имотния регистър.

Информация по случая излиза в пресата още през 2009 г., но в нея Цацарова и Бояджиева са описани само като жертви на измама. Причината е, че след сделката претенции за собственост върху единия от имотите предявяват братовчеди на продавачката Мария Сотирова. Те се позовали на съдебно решение в своя полза от 1997 година. Нотариуските - купувачки, завеждат дело за разваляне на сделката и искат да им бъдат върнати парите. То се гледа в Кърджали, защото пловдивските съдии си правят отвод заради заеманата тогава от Цацаров длъжност - председател на окръжния съд в Пловдив.

За да докажат безусловно претенциите за връщане на реално платената сума, Цацарова и Бояджиева признават, че са участвали в симулативна по отношение на цената сделка. Продажната цена на спорния имот, посочена в нотариалния акт, била 1000 лв., а действително уговорената и платена - 60 921 евро. Вписването на сумата от 1000 лв. като продажна цена, станало по молба на продавачката, която искала трети лица да не узнаят реално получената от нея сума. Нотариуските все пак взели мерки да защитят интереса си - подписан бил и предварителен договор, в който цената е също 1000 лв., но е предвидено обезщетение от 60 408 евро, в случай че сделката се развали по вина на продавачката.

Тя се оказала обаче корава и през цялото време твърдяла пред съда, че е получила само 1000 лв. за имота, а по-голяма сума нито е уговаряна, нито е давана. Въпреки това била осъдена на първа инстанция да върне парите на Цацарова и Бояджиева заедно със законната лихва и разноските по делото. Сотирова обаче не капитулира и освен че не връща парите, с които е купила апартамент на сина си в Пловдив, тя обжалва решението по делото срещу нотариуските. Влиза в съдебна битка и с братовчедите си, които претендират за владението на овощната градина. И тъй като тя е вече в режим на семейна имуществена общност, ответници по това дело стават и съпрузите на нотариусите - Сотир Цацаров и Иван Бояджиев, който е адвокат.

Вероятно този конфликт е послужил за обеца на ухото за юристи като Цацарови и при следващите си имотни сделки са внимавали повече. Около "Апартаменгейт" пък се повдигна дебат за нуждата от законови промени, които да ограничат възможностите за симулативни сделки, с които се ощетява бюджета. Не може обаче да се подминава с лека ръка незаконна намеса в най-важните държавни регистрите, върху които се крепи правовият ред и гражданският оборот във всяка една държава. Това е далеч по-опасно дори от подменените в антикорупционната комисия данни в имуществената декларация на бившия земеделски министър Румен Порожанов. А проверка и по този скандал няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във