Параграф22 Weekly

Коментари

Бабините деветини и научният експеримент

Одумвахме членовете на НОЩ толкова, че ушите им още горят

S 250 558407b1 8138 4a92 8922 8b97e00474ac

Със затихването на пандемията, нормално е да затихват и функциите на структури като нашенския Национален оперативен щаб. Каквото можа, това направи НОЩ, за да ни помогне да преминем през заразата с по-малко фатални последици.

Много се изговори за щаба, че такъв бил, онакъв, мерките му били противоречиви, брифингите стресиращи, Мутафчиев имал Наполеонов комплекс, Мангъров от Медицинския съвет бил мрънкалник.

От толкова одумване със сигурност ушите им горят, както сочи народното поверие.

Ако членовете на НОЩ се вслушват в безплатни съвети, същото поверие предлага и решение на този проблем. Народният опит казва, когато ушите ти горят, защото си обект на обсъждане, достатъчно е да се плеснеш по задника и ако някой говори за теб с добро, ще му се върне добро. Ако обаче говори с лошо, ще му се върне тъпкано...

Някой ще каже, че това са бабини деветини. Може, но ще се съгласите, че и много от мерките, предприети срещу заразата и препоръчани от НОЩ, също ни се струваха бабини деветини. Това е логично - заради зловещата неразгадаема същност на коронавируса и смъртоносния му ефект, при липсата на ефективни лекарства и спасителна ваксина, каквото и да предприемем, за да се предпазим, все ще ни изглежда ала-бала.

Като добавим към това и фактът, че българинът по принцип винаги има едно наум каквото и да му кажеш, картината е ясна. В такъв случай членовете на НОЩ могат да зарежат науката и да се ползват от многовековния народен опит, без да се опасяват, че ще станат за смях. 

Важното е да не им пука. По време на пандемия всичко е от полза. Ето например Forbes съобщава за научно изследване, което е трябвало да установи колко време е необходимо за изчистването на автомобил от коронавирусна инфекция в естествена среда. Изследването било дело на специалисти от университета в Джорджия.

Те установили, че върху ламарина и пластмаса вирусът оцелява до 3 дни. При температура от 22 градуса по Целзий в салона на автомобила обаче коронавирусът живее около едно денонощие. А ако градусите скочат до 55, в 99,9 на сто от случаите короната умира само за 20 минути.

Не съм запознат с останалите академични постиженията на университета в Джорджия, но резултатите от това изследване вдъхват надежда. Учените обаче предупреждават да не се оставят деца и домашни любимци в автомобилите по време на експеримента, защото жегата ще убие и тях наред с коронавируса. Препоръката сякаш е отправена към малоумници, но навярно в университета в Джордия разполагат с достатъчно доказателства, които са им дали основание да бъдат толкова категорични. 

Така че надежда все пак има. Независимо, че едни вярват в науката, други - в народните поверия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във