Параграф22 Weekly

Коментари

Мъки и страдания днешнего Паисия

През големи мъки щеше да премине днес славният български будител Паисий Хилендарски, ако беше се захванал да разпространява семето на знанието сред потъналите в мизерия, чалгарска бездуховност и апатия свои събратя. Вероятно най-напред щеше да има затруднения кой от българските владетели от последните 50 години да увековечи в историята си. Дали социалистическия самодържец Тодор Живков, дали цар Симеон Сакскобургготски, или сенсей Бойко Борисов? И за какво? Да беше интернет сайт, а не "История славянобългарска", по-лесно е. Ама не е. Иначе изписваш todorjivkov.bg и всичко е ясно - след Живков пред BG може да има само точка, нищо друго...

В онези тъмни времена не е било трудно човек да получи подходящо прозвище. Паисий например завършва историята си в Зографския манастир в Атон, но понеже се е замонашил в Хилендарския, остава в народната памет като Паисий Хилендарски. С какво прозвище обаче да впишем Сакскобургготски в аналите? Навярно Рилски, тъй като отива на един цар. И най-вече защото и до ден днешен из Рила от урва на урва се носи името на владетеля, изсякъл до корен вековни гори. 

Деликатна е ситуацията и с дважди премиера Бойко Борисов. Само защото на сърце му лежат магистралите, построени от ГЕРБ, не бива да го наричаме Магистралски, нали? Не е сериозно някак. Ако пък изберем една от магистралите и го кръстим на нея? Примерно Бойко Борисов-Тракийски...Или Люлински?

Представете си за миг, че на Паисий му се налага да се допита по този въпрос до образователния министър проф. Тодор Танев. (Ще е излишно да прави опити да се разбере с културния министър Вежди Рашидов, защото откакто се случи онова с КТБ, той май не излиза от Ресторантбанк.) Професор Танев ще го светне за всичко. Така, както светна врачанските ученици за несъстоятелността на Ломоносов, Фредерик Жолио Кюри и жена му Мари като учени. "Паисие, поради что се срамиш да учиш английски?! Ако не го учиш в момента, в който светът няма граници, все едно не знаеш български", би рекъл професорът. И в духа на "История славянобългарска" ще допълни: "Никога не забравяйте откъде сте излезли!"

Да, в този случай Паисий никога не би забравил откъде е излязъл. Да не говорим какво ще му е, ако сега му се налага да отпечатва и разпространява историята си. Най-напред ще го одрусат с 20% ДДС. После разпространителите ще го порежат с 40 на сто за услугата "История славянобългарска" да стигне до всеки българин. И какво му остава на горкия будител? Да запретне полите на изпокъсаното си расо и да хукне към Атон да дири спасение от образователните, културните и прочие държавни български институции и министри, които  на думи дават мило и драго за просвещение и благополучие на българските граждани. По пътя би могъл и да се огледа - в Гърция, макар и дълбока криза, ДДС-то за книгите е само 6 на сто. Но най-добре е в Атон, където изобщо няма налози.

Бегай, Паисие, бегай!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във