Параграф22 Weekly

Хъшове

Всички и никой по пътя към решетките

Вицепремиерът Меглена Кунева и вътрешният министър Румяна Бъчварова си честитят поредния румънски успех в борбата срещу корупцията.

Е, не ни върви на антикорупция, и това си е. Откакто вицепремиерът Меглена Кунева промотира идеята да се борим с този социален карцином по румънски модел, нещо все пречи. То и преди пречеше, но Кунева ни подсили с форсмажорното: "Искам резултати веднага!" И резултатите не закъсняха - но не у нас, а в Румъния.

Тази седмица стана ясно, че широкорекламираната среща на вицепремиера с водещите антимафиоти отвъд Дунава се проваля. Дни по-рано беше обявено, че ще ни гостуват шефовете на Националната дирекция "Антикорупция" (D.N.A.) Лаура Кьовеши и на Националната агенция по прозрачност Хория Джорджеску. Последният обаче така и не можа да си стегне багажа, защото беше арестуван за злоупотреба с власт. И Кьовеши решила, че е нелепо да дава антикорупционни съвети в София точно след като колегата й е бутнат зад решетките.

Похвална, но съвършено неуместна деликатност с оглед дестинацията. Джорджеску е разследван за това, че през 2008 г. е ощетил държавата, завишавайки цените на реституирани имоти, докато бил член на Комисията за компенсации към Държавния институт за реституиране на отнетата от комунистите собственост (ANRP). Сигналът дошъл от сегашното му ръководство по данни на Сметната палата. У нас това не може да се случи.

Първо, минали сашест-седем години. Второ, човекът е на висок пост. Трето, завишаването на оценките е с "някакви си" 20-ина процента. И четвърто, от това ще да са намазали куп отговорни фактори, които да вардят човека си от правосъдието. Справка - аферата "Софийски имоти", в която грабежът на София стана за жълти стотинки или без пари. След което отчуждаването на частни имоти за общински нужди стана въз основа на завишени с хиляди проценти оценки.

Румънците обаче не мирясват. Докато оправяха Джорджеску, прибраха и финансовия министър Дарий Валков. Пак за "стари" прегрешения - докато бил кмет на град Слатина, взимал рушвети при разпределяне на договори за строителни поръчки. Функциите му пое премиерът Виктор Понта, след което се оплака, че е трудно да се намери "камикадзе" за титуляр.

Ако Валков бъде осъден, ще стане член на раирания кабинет начело с експремиера Адриан Нъстасе. Зад него стои вече хилядна армия от опандизени чиновници. А новият румънски президент от немски произход Клаус Йоханис, който спечели мандата си с лозунга за борба с корупцията, сложи кръст на опитите за съпротивителна кампания срещу превръщането на Румъния в прокурорска държава".

Докато кабинетът ни се кани да снесе поредната антикорупционна стратегия, да вземе да си свери приоритетите. Неотдавна по предложение на Кунева гласуваха доклад с обичайното гръмко наименование "Стратегически насоки за борба с корупцията". В него беше поставена черно на бяло "стратегическата" цел за поне 20-30 влезли в сила ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта. После всички министри взеха в един глас да отричат, че такава цел изобщо е поставена. С подтекста, че това звучи зловещо и е в разрез с правозащитните принципи. Представяте ли си цели 20-30 държавни мафиоти в затвора, та това е истински геноцид.

Ако дръпнем паралела със съседите, ракурсът става обаче друг. Ентусиазмът на Кунева дойде всъщност след нейно посещение в Букурещ през януари. Точно покрай последния доклад на Европейската комисия по мониторинга над правосъдието, който ни остави далеч отвъд Дунава в тази насока. Тогава тя се срещна с Кьовеши и Джорджеску, които й обясниха какъв е точно принципът на румънския модел за борба с корупцията. Той е „Всички корумпирани в затвора!“ Перспектива, която поставя много неизвестни пред междусъседската обмяна на опит. Но пък ние сме винаги готови за високите етажи на властта и заникъде не бързаме с антикорупционните стратегии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във