Параграф22 Daily

Новини

Цацаров поиска освобождаването на Полфрийман да бъде спряно и отменено

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира Върховния касационен съд с искане да спре изпълнението на постановеното от състав на Софийския апелативен съд условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман, като делото бъде възобновено и върнато за разглеждане от друг съдебен състав. Искането е по молба на Аксения и Христо Монови – родители на убития от австралиеца Андрей Монов, които настояват за възобновяване на производството по делото и отмяна определението за пускане на Полфрийман от затвора далеч преди да е излежал присъдата си от 20 години лишаване от свобода. 

В молбата на Аксения и Христо Монови са Изложени са съображения за наличие на правна възможност съдебният акт на Апелативен съд - София да бъде проверен по реда на възобновяването, независимо от това че е озаглавен „определение“, а не „решение“. Твърди се още, че определението е постановено от незаконен състав. Приложено е и копие от преводно нареждане за платена от „Български хелзинкски комитет“/ БХК/ държавна такса за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман.

В искането на Цацаров се посочва, че са допуснати съществени нарушения на изискванията за формата и съдържанието на съдебния акт, който има характер на решение, а не на определение, което не подлежи на обжалване и преразглеждане. Твърди се още, че председателят на съдебния състав Калин Калпакчиев е трябвало да си направи отвод поради предубедености заинтересованост от изхода на делото, тъй като е награждаван в конкурсите "Човек на годината", провеждани от Български хелзинкски комитет. 

В същото време Cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт излезе с позиция по случая, в която изpaзявa cвoeтo "бeзпoĸoйcтвo oт ecĸaлиpaщoтo oбщecтвeнo нaпpeжeниe пpeз пocлeднитe дни пo пoвoд cъдeбния aĸт, пocтaнoвeн oт въззивeн cъcтaв нa Aпeлaтивeн cъд – Coфия, зa ycлoвнoтo пpeдcpoчнo ocвoбoждaвaнe нa aвcтpaлийcĸия гpaждaнин Джoĸ Πoлфpиймaн". Кадровиците твърдят, че са "съпричастни ĸъм бoлĸaтa и cтpaдaниятa нa близĸитe нa Aндpeй Moнoв", cпoдeлят тяxнoтo "yceщaнe зa нapyшeн бaлaнc мeждy пpaвoтo и cпpaвeдливocттa", но като административен орган нямат правомощия да се нaмecвaт в пpaвopaздaвaтeлнaтa дeйнocт, като oбcъждaт, ĸoнтpoлиpaт или peвизиpaт cъдeбните aĸтoвe. Полученият от Haциoнaлния млaдeжĸи ĸoмитeт нa Πoлитичecĸa пapтия BMPO-БHД сигнал по случая ще бъде изпратен на съдебния инспекторат за "извъpшвaнe нa нaдлeжнa пpoвepĸa".

Междувременно Христо Монов реагира остро пред медиите с оценката, че "двама от членовете на този съдийски състав се покриха с позор за цял живот, който ще носят и семействата, и децата им, защото те не просто постановиха един акт, който е срам за българското национално самочувствие, но нарушиха закона". Визирайки Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, бащата заяви че те нямат място в съдебната система, като явно изключи третия член на състава Виолета Магдалинчева, която е дъщеря на представляващия висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Преди дни бившият главен прокурор Никола Филчев обяви, че тя е подписала определението с особено мнение и не е била съгласна с освобождаването на Полфрийман, но се оказа че такова особено мнение в определението няма.

От Българския хелзинкски комитет пък реагираха с твърдението, че темата се използва с политическа цел - да бъде ударен Съюзът на съдиите в България, чийто председател е Калпакчиев. Даденото от Красимир Кънев положително становище за Полфрийман по делото било обаче в лично качество, а не като представител на комитета, който той председателства. В становището се засягала само дейността на Българското затворническо сдружение за рехабилитация и на Джок Полфрийман като негов председател, без да се коментира поправянето на лишения от свобода. От Български хелзинкски комитет заявяват още, че не са плащали за квартира на австралиеца, но дали пари за регистрацията на основаното от него дружество за защита правата на затворниците.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във