Параграф22 Daily

Новини

Цветан Василев: Срещу инициалите „ДП“ са записани личните задължения на Делян Пеевски към КТБ.

В писмо до Специализирания наказателен съд по делото за източване на Корпоративна търговска банка (КТБ) мажоритарният й собственик Цветан Василев увери, че зад инициалите "ДП" в документи за движение на активи се крие Делян Пеевски. Банкерът настоява съдът да изиска от основния прокурорски свидетел Бисер Лазов всички изготвени от него справки, в които са отразени движенията на пасиви и активи. В писмото си Цветан Василев коментира както твърденията на Лазов, така и участието му в придобиване на имущество със средства от КТБ. Василев настоява отново и да бъде разпитан дистанционно, което прокуратурата отказва да направи още в хода на разследването. 

В  предишно заседание Лазов заяви, че не разпознава лицето зад инициалите "ДП" и "ДП1", с които е отразил лично суми, изплатени в негова полза. Процесът в Специализирания наказателен съд по обвиненията срещу 18 души начело с Цветан Василев продължава с разпит на Лазов, който  преди това направи в продължение на няколко месеца многословно изложение. В него счетоводителят си спомни удивителни детайли, но единствено срещу бившия си шеф и изцяло в тон с тезата на прокуратурата. 

В приложен по делото документ от 28 февруари 2008 г. срещу инициалите "ДП", "ДП1" и други лица са посочени раздадените им суми, като Лазов няма проблем с паметта по отношение на останалите получатели. Твърдението си, че е съставил документа по нареждане на Цветан Василев, пък балансира с липсата на спомен кога и как точно е станало това. Нямал и представа може ли изобщо да се направи проверка на тези указания, в резултат на които вписвал изплащаните огромни суми извън правилата за предоставяне на кредити. От излезлите досега документи излиза, че Пеевски е прибрал над половин милиард лева от КТБ, като дори наблюдаващият делото и новоизбран за главен прокурор Иван Гешев изостави тезата, че бизнес депутатът не е взимал пари от банката.

Същите инициали „ДП“ бяха констатирани  и в прословутото червено тефтерче на бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. По време на воденото срещу него дело за длъжностно престъпление, по което получи условна присъда, текстът “Да се съгласува с И.Ф. и Д.П.“ беше манипулиран, като инициалите „ДП“ бяха преправени на числото „10“. Така и не беше установено кой е направил това, а след удара срещу КТБ тефтерчето мистериозно изчезна от колата на един от експертите, слязъл уж да види спукана гума.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във