Параграф22 Daily

Новини

Днес Windows 95 навършва 24 години

На днешната дата през 1995 г. „Майкрософт“ (по това време технологична компания с 6 млрд. долара от продажби и 17 800 служители) представя най-новата си операционна система пред света. „Ню Йорк Таймс“ определя кампанията по пускането на Windows 95 в продажба като „най-сензационното, безумно и скъпо представяне на компютърен продукт в историята на индустрията“ за времето си, пише vesti.bg.

Познатият на всички бутон с опции за търсене, изключване, рестарт и прочее се появява в левия долен ъгъл на екрана на всички ползватели на операционната система именно след ъпдейта ѝ през 1995 г.

За да запознае света с новите възможности на Windows, „Майкрософт“ провежда маркетингова кампания за 300 млн. долара и „кибер ситком“, на който присъстват звезди като Дженифър Анистън и Матю Пери.

В края на ХХ в. компютрите все още се използват предимно за офис и производство, но Windows 95 въвежда приставка, която да да бъде разбрана от всички. „Старт“: Какво да стартирам? Стартирай каквото пожелаеш с няколко клика, без безцелно търсене из папки и данни. Освен това новият Windows прави разчитането на CD-ROM възможно и улеснява достъпа до мултимедийни данни.

Бил Гейтс и „Майкрософт“ се грижат системата да бъде максимално достъпна и разбираема за обикновените граждани.

Откриването в полунощ също се превръща в печеливша стратегия. Много магазини за електроника пускат продукта в продажба в полунощ, а хиляди се редят на опашки пред вратите, за да успеят да се докопат до сензационния продукт.

Пускането на Windows 95 в продажби жъне огромни успехи и предизвиква масова истерия по купуването му. Само за първите пет седмици са продадени над 7 млн. копия на операционната система, превръщайки я в най-популярната за времето си. Операционната система Windows 95 остава в историята и почти всеки може да си спомни за нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във