Параграф22 Daily

Новини

Тикнаха в ареста петима за малтретиране на германски младежи в Румъния

Петима души, включително и един германец, заподозрени за малтретиране на германски младежи във възпитателен център в Румъния, приемащ германски тийнейджъри по програма за социално приобщаване, са тикнати в предварителния арест за 30 дни, съобщи за АФП Йоан Сас, адвокат на един от задържаните.

Адвокатът на заподозрения германец - ръководител на центъра посочва, че неговият клиент е обвинен, че е създал организирана престъпна група за трафик на хора и незаконно задържане. Други трима души, включително германка, която е съпруга на клиента на Сас, са поставени под съдебен контрол. Румънските граждани, заподозрени по случая, са служители или сътрудници на центъра, уточни адвокатът.

По нареждане на румънската прокуратура бяха извършени обиски в жилищата на осем души, включително на германската двойка. Подозира се, че въпросните лица принуждавали тийнейджъри на възраст между 12 и 18 години да "полагат изтощителен физически труд" в голям брой домакинства, държали ги при "робски условия" и ги заплашвали по "унизителен и излагащ" начин.

Заподозрените са участвали в т. нар. Проект Марамуреш - социална програма, наречена на името на района в Северна Румъния, където е базирана. Той е финансиран от германската държава, създаден е и е координиран от един от заподозрените германци, а дейността му е лицензирана от румънското министерство на труда. Обявената цел на програмата е да "рехабилитира" проблемни деца и тийнейджъри от Германия чрез занимателни дейности и психологическа подкрепа. Според прокурорите обаче на младежите не било позволявано да учат или да взимат предписаните им лекарства, не можели да поддържат контакт с външния свят и били обект на "груби и жестоки методи на т.нар. превъзпитание".

Центърът във Визеу де Сус /Северозападна Румъния/ приема от години германски младежи, отбелязва АФП. Той работи с местни жители, на които младежите са поверявани, за да извършват различни дейности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във