Параграф22 Daily

Българската петролна и газова асоциация:

Бензиностанции крадат антикризисната помощ от 25 стотинки на литър гориво

Българската петролна и газова асоциация е засякла опити за злоупотреба с отстъпката от 25 стотинки на литър гориво, извършвани от някои бензиностанции. Председателят на асоциацията  Живодар Терзиев заяви, че в последните седмици са забелязани опити за злоупотреба, които най-вероятно ще се увеличат пред есента. "Предполагам ще стане пандемично през месец септември, затова трябва да го преустановим в самото начало. Тази държавна помощ е предоставена за физически лица при определени условия и всеки опит да бъде прибрана от служител или управител на бензиностанция трябва да а бъде прекратен”, заяви Терзиев.

Той е коментирал казуса с Министерството на финансите, шефовете на НАП и Агенция “Митници”, които се очаква да предприемат съответните действия.

Терзиев посъветва всеки, който зареди гориво, дори и без държавна помощ, да изиска своята касовата бележка, и да я прибере или изхвърли в кошче, за да е сигурен, че никой няма да не злоупотреби с отстъпката от 25 стотинки, която той не е имал право или не е желал да получи. “Има недобросъвестни служители, които изпълняват формално всички изисквания по Закона за държавния бюджет за предоставяне на отстъпката, но в крайна сметка тя остава някъде между Агенция “Митници”, НАП или съответния обект, а отстъпката отива в нечии джоб”, обясни Терзиев.

Той прогнозира спад в цената на горивата още от есента, но определи като “оптимистично” те да паднат под 3 лева на литър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във