Параграф22 Daily

Общество и политика

Бивш зам.-кмет и ВиК шеф се сдобиха с обвинения за водната криза в Перник

Прокуратурата повдигна нови обвинения за водната криза в Перник. Задържани са бившият управител на водното дружество в града Иван Витанов и бившият заместник-кмет на Перник - Севдалина Ковачева.

По отношение на бившия управител на ВиК-Перник са повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. По отношение на изпълняващия длъжността кмет на Община Перник е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

И за двамата наблюдаващият прокурор е постановил задържане до 72 часа. Престои прокуратурата да прецени дали да внесе искане в Специализирания наказателен съд за постоянното им задържане.

Досега с повдигнато обвинение за водната криза в града на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, който още е в ареста.

От прокуратурата уточняват, че според събраните до момента доказателства действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. "Тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. "Студена" и сама по себе
си (без противоправните действия на обвиняемия Нено Димов) не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души", се казва в прессъобщението на Специализираната прокуратура

В същото време Общинският кризисен щаб в Перник поиска от областния управител Емил Костадинов удължаване на обявеното заради водната криза бедствено положение. След днешното заседание кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че предприетите до момента мерки, сред които почистване на всички водохващания и канали, довеждащи вода до язовир "Студена", проучвания за сондажи и за вземане на вода от пещерите в карстовия район и др., не са дали очаквания резултат. Притокът продължава да бъде по-малък от разхода и обемът на язовира все още намалява.

В събота перничани протестираха в центъра на столицата срещу водната криза и режима на водата в града. Градът е на воден режим заради нивото на язовир "Студена", който скоро се очаква да достигне до т.нар. "мъртъв обем", а водата ще стигне за не повече от 15 дни.

Правителството предложи да бъде изграден водопровод, по който водата да стига от язовир "Белмекен" до Перник през инфраструктурата на ВиК София. Управляващите гарантираха, че столичната вода няма да бъде засегната. Общинският съвет в Перник одобри плана на кабинета единодушно. Остава да се гласува и от столичните общински съветници.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във