Параграф22 Daily

Общество и политика

Бившият шеф на "Кинтекс" поема към прокуратурата

ДКК ще сезира държавното обвинение за нарушенията му

Ръководството на Държавната консолидационна компанияв (ДКК) ще сезира прокуратурата за нарушения, извършени от предишното ръководство на „Кинтекс“. "Всички сключвани договори за последните шест месеца не са докладвани в Съвета на директорите. Следва извода, че бившият изпълнителен директор Александър Михайлов е управлявал дружеството еднолично, не е спазвал правилата нито на устава на "Кинтекс", нито за правилата за работа на Съвета на директорите. Той не е уведомявал и ръководството на ДКК за сключваните договори", обясни на пресконференция изпълнителния директор на ДКК Смиляна Нитова.  Тя заяви, че печалбата за първото тримесечие на 2022 г. на "Кинтекс" е около 17 пъти по-малка в сравнение със същия период на миналата година. 

В края на април Михайлов заяви, че ще заведе дело срещу министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Правя това за поредните неистини, изречени по мой адрес и в които замесва „Кинтекс“ ЕАД, каза той. Поводът за реакцията му бяха думите на вицепремиера Нинова пред медии, че е поискала освобождаването на Александър Михайлов, защото „докато е директор на „Кинтекс“ участва в други фирми с предмет на дейност търговия на оръжие и е прехвърлил договори към тях“.

Михайлов предизвика и скандал с твърдението си, че износът ни на оръжие за Украйна е обществена тайна. "Ние, хората от бранша, това обстоятелство го знаем от 10-15 март, две-три седмици след началото на войната. Съществуват очевадни индикатори, че българското оръжие стига в Украйна през посредници в Полша, Чехия и Словакия. И за мен е непонятно тези индикатори да са неизвестни на госпожа Нинова. Нека бъда конкретен, изцяло се промени посоката на движение на оръжие. Преди войната оръжие идваше от Полша, Чехия и Словакия към България за последващ реекспорт към трети страни по външнотърговски договори. След началото на войната големите обеми оръжие тръгнаха от България към тези държави в Централна Европа“, каза Михайлов.

Той предположи, че Корнелия Нинова е наясно, че българските заводи назначават работници, работят на три смени, работят и през уикенда. Това е индикатор, посочи Михайлов. По думите му капацитетите на българските заводи са пълни за една година напред. Според него няма начин Корнелия Нинова да не вижда датите на договорите, предвид че се одобряват от комисия под нейно ръководство. Според Михайлов износът на оръжие към Украйна вероятно е една от причините за неговото освобождаване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във