Параграф22 Daily

Общество и политика

Бизнесменът Емилиян Гебрев се оплака от съдебната система и фрапантното погазване на законите

Собственикът на "ЕМКО" и "Дунарит"-АД Емилиян Гебрев е изпратил писмо до министъра на правосъдието и председател на Висшия съдебен съвет Данаил Кирилов, членовете на ВСС, инспектората на ВСС Теодора Точкова - главен инспектор, с копие до президента Румен Радев и министър - председателя Бойко Борисов.

В писмото се казва:

"Уважаеми дами и господа,

С настъпването на пандемията от COVID-19 взех решение да реинвестирам лични средства в предприятията от групата „ЕМКО“ с цел финансовото им укрепване, създаването на материални буфери и гарантиране на заплатите на работниците и служителите - над 2000 души.

От своя сметка преведох по сметката на собствената си фирма в България значителна сума. Часове преди въвеждането на извънредното положение у нас парите бяха блокирани по сигнал на ДАНС за предполагаемо „пране на пари“. Работата на съдебната система бе на практика спряна, което за дълъг период от време отне възможността да обжалваме запора пред съответния съд.

Предприятията от „ЕМКО“ влязоха в извънреден режим, реално бяха застрашени критични доставки на суровини и материали. За избягването на съкращения на персонал се наложи включването на някои производства в програмата 60/40 за сметка на данъкоплатците. 

С възобновяването на работата на съдебната система подадохме жалби срещу запора по надлежния ред към Специализирания апелативен наказателен съд, както и към Софийски апелативен съд. В жалбите ни към двете инстанции бяха приложени идентични класьори с доказателствени материали, чието съдържание беше подробно описано.

Приложените документи категорично удостоверяват законността на произхода на парите по превода - лични средства от изплащане на дивидент от дейността на фирмите, след платени данъци.

В закрито заседание по ВНЧД №272/20 Специализираният апелативен наказателен съд е постановил определение, в което потвърждава запора, като се аргументира с „липсата“ по делото именно на предоставените от нас и приложени към преписката документални доказателства.

Отказът на съдиите да установят причините за липсата на тези фундаментални за справедливо отсъждане документи, преди самото произнасяне по същество е много показателно. То е също толкова абсурдно, колкото и самото изчезване на доказателствен материал, който е бил предаден в юрисдикцията на българския съд за нуждите на производството.

Случаят става още по-показателен, защото се оказва, че е „изчезнала“ и другата, идентична папка с доказателствени материали против запора, внесена в Софийския апелативен съд. И това, макар да е описано в съпроводителното писмо, също не е мотивирало съдиите да разпоредят проверка на липсата.

Пропуск в работата на техническо лице по документооборота в съда би бил разбираем. Той е поправим. Но неразбираемо е, как в една правова държава могат да „изчезват“ документи, които са надлежно приложени и описани, и това да не доведе до проверка от решаващия състав на съда.

Най-фрапиращото обаче е, че съдът аргументира решението си във вреда на нашия интерес именно с липсата на нашия доказателствен материал, изчезнал зад стените на специализираната съдебна власт.

Считам, че случилото се граничи с криминално престъпление, което следва да бъде надлежно разследвано. Случилото се е недопустима злоупотреба от длъжностни лица, довела до постановяване на незаконосъобразен акт, който без да обследва конкретните факти и документи накърни правата ми и нанесе икономически щети на нашите предприятия и на държавния бюджет.

Уважаеми дами и господа,

Бихме искали да напомним, че въпросният случай не е единственият пример за нередности в системата на съдебната власт, които през последните 3 години се използват пряко или косвено против „ЕМКО“ ООД - една от най-големите компании в бранша и регистрирана в Списъка на Стратегическите предприятия в България.

Това, което прави този пореден случай особен, обаче е цинизмът на тази репресия в условията на извънредното положение и разрастващата се икономическа криза. Този случай е особен и с арогантността, с която се нарушават законите на България от самата съдебна власт в рамките на процесуалното производство, от една страна и от друга - произнасяне на съд във вреда на жалбоподателя, поради “липсата” на надлежно представените от самия него документи по делото.  

Обръщаме се към Вас не само да направите необходимото за възстановяване на справедливостта и законността, но и за разследване на това флагрантно погазване на законите и правилата и определяне на съответното наказание на нарушителите".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във