Параграф22 Daily

Общество и политика

Бойко Борисов е без обвинение, изнудване е основанието за ареста

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е прекарал нощта в ареста, след като снощи малко преди 21.00 ч. той, ПР-ът му  Севдалина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов бяха задържани.

Мащабната акция на МВР бе по разследване на Европейската прокуратура, са потвърдили от силовото ведомство.  Според МВР "акцията е по неотложност", което означава, че прокуратурата не е била уведомена за нея.

Адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков заяви, че няма повдигнато обвинение срещу лидера на ГЕРБ. "Няма и не може да има повдигнато обвинение, тъй като обвинение може да се повдигне само след писмено потвърждение от прокурор", обясни адвокатът. Той потвърди, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност. Става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение "Боец", поясни Менков. Проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов вече е давал обяснения.

Според Менков преписката, по която полицията извършва проверка, не е депозирана и не е докладвана на прокуратурата. По думите му първото действие по разследването е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството на свидетел и това е единственото действие по разследването, извършено до този момент, преди претърсванията в дома на Борисов.

"Няма повдигнато обвинение, има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване, но не пише кое лице е изнудвано, кога, как и по какви причини", обясни още Менков.  "За нито едно от претърсванията няма предварително разрешение на съда, полицейските органи ги извършват при т.нар. условия на неотложност и са длъжни  до 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания", коментира той. 

Според него в разследването не участват европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори. "В момента дори няма разследващи полицаи, има само полицейски органи, които се държат изключително професионално", разказа той за обстановката в ГДНП. "Утре ще очакваме разследващите да решат какво ще правят. Те трябва да докладват на прокуратурата, да се определи наблюдаващ прокурор, да видим ще има ли повдигане на обвинение, няма ли, Борисов може да бъде разпитан в качеството му на свидетел", посочи Менков.  

Според адвокат Людмил Рангелов най-късно около 22.00 ч. днес Борисов трябва да бъде освободен или прокурор да му вземе мярка "задържане под стража". Ако е от компетентност на делегираните европейски прокурори или е от компетентност на българската прокуратура, тя изготвя постановление за задържане под стража за 72 часа. След това може да го представи пред съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", обясни той. Според него условия на неотложност има, когато са необходими незабавни действия за предотвратяване на престъпление или за събиране на доказателства, защото всяко забавяне би провалило едно разследване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във