Параграф22 Daily

Общество и политика

Цацаров финтира антикорупционната комисия в НС

Шефът на КПКОНПИ отново обвини премиера и МВР-шефа за отнетия си допуск до класифицирана информация

С услужливото съдействие на представителите на ГЕРБ в парламентарната антикорупционна комисия, шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров разкри мотивите за подадената от него оставка, както и обстоятелствата около отнетия му допуск до класифицирана информация. Това се случи на открито за журналисти заседание на комисията днес (27 януари).

Именно заради присъствието на журналистите представителят на ГЕРБ Тома Биков зададе въпрос на Сотир Цацаров каква е била причината за отнемането на допуска му. Както е известно, този въпрос трябваше да бъде тема на следващо заседание на комисията, с участието на шефа на ДАНС, и при закрито за медиите заседание. Преди няколко дни комисията прие предложение на народния представител от ИТН Георги Георгиев, в контекста на искане на ГЕРБ и ДПС, председателят на ДАНС Пламен Тончев да бъде извикан за съвместно изслушване заедно с председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров по въпросите на отнетия допуск до класифицирана информация на Цацаров. Съвместното изслушване трябваше да стане на закрито заседание на комисията.

С помощта на Тома Биков обаче Цацаров използва откритото изслушване по тема за работата на КПКОНПИ, за да обвини отново за отнемането на допуска му премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.  Цацаров нарече спекулация твърденията, че бил подал оставка, защото му бил отнет допуска. Обратното е-  допускът е отнет, заради оставката, заяви шефът на КПКОНПИ. Тя няма нищо общо с това, заяви той.

Според Цацаров 15 дни преди да подаде оставка, той е уведомил за намерението си представителите на основните политически сили. 10 дни преди оставката си той е уведомил и президента Румен Радев.

След това последва беседа с двама агенти от ДАНС, които ме информираха, че това е в рамките на процедура по отнемане на допуска, свързана с т.нар. "ЦУМ-гейт", разкри Цацаров. Той отхвърли твърденията, че е научил за тази процедура предварително. Научил съм я в рамките на нормална законна процедура, заяви той. Стигна се до 14 януари, когато допускът ми е отнет по пряко настояване на премиеръ и вътрешния министър, заяви Цацаров. Имам предположението, че зад сигнала за "ЦУМ-гейт" от август м.г. стои вътрешния министър. Ако греша, ще се извиня публично на Рашков, но ако е вярно, ще се срещнем с него на друго място, заяви Цацаров. 

Той обясни и мотивите си за подаването на оставка. Според него му дошли в повече безкрайните упражнения относно вината му за всички неудачи в държавата. Ако аз съм пречката, мен ме няма. Човек има предел на достойнството, заяви Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във