Параграф22 Daily

Общество и политика

Цацаров и Петков кръстосаха шпаги в съда

Гражданското дело, заведено от бившия главен прокурор и бивш председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров срещу съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков заради негово изказване в качеството му на премиер, днес стартира в Софийския районен съд. Двамата не се явиха на заседанието и бяха представлявани от адвокати. 

Искът на Цацаров е за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, вследствие медийно изказване от 14 и 16 януари т.г. на Кирил Петков относно допуска до класифицирана информация на Цацаров, когато той беше шеф на КПКОНПИ. 

Както е известно, допускът беше отнет от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Тогава Цацаров посочи, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. На 24 февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) отмени акта, с който се отнема достъпа до класифицирана информация на Сотир Цацаров.

Днес съдът изслуша един свидетел на тъжителя Цацаров, който разказа как бившият председател на КПКОНПИ е възприел думите на Петков, че е ненадежден и му е отнет допуска до класифицирана информация. Адвокатът му поиска от съда да бъдат призовани още двама свидетели, за да се установи достоверността на факти, изложени от Кирил Петков.

По време на делото постъпи искане да бъдат представени материалите от ДАНС за отнетия допуск до секретна информация.

Делото продължава на 1 февруари 2023 година.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във