Параграф22 Daily

Общество и политика

Цацаров се връща на бял кон като прокурор във ВКП

Сотир Цацаров отново ще е прокурор във Върховна касационна прокуратура - в органа, който ще проверява работата му като шеф на КПКОНПИ. Връщането му като прокурор бе гласувано единодушно днес (19 януари) на заседание на прокурорската колегия на ВСС. Бившият шеф на антикорупционната комисия и бивш главен прокурор Цацаров е депозирал пред колегията молба да бъде възстановен като магистрат. Това е негово законно право, а възстановяването му на прокурорското място ще е от датата на освобождаването му от КПКОНПИ.

В молбата Цацаров посочва, че на 18 декември 2019 г. е освободен като прокурор, (считано от 20 декември с.г.), защото е избран за председател на КПКОПИ. До този момент е бил "прокурор във ВКП, с ранг - прокурор във ВКП и ВАП", който е възможно най-високият. Цацаров е уточнил още, че на 17 януари т.г. е подал оставка като председател на КПКОНПИ. Очаква се тази седмица парламентът да я гласува.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов обясни, че правното основание е в чл. 10, ал. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество: "След изтичане на мандата на комисията или при предсрочно прекратяване на правоотношението на основание чл. 11, ал. 1, т. 2 член на комисията, заемал длъжността съдия, прокурор или следовател, се възстановява на заеманата длъжност преди избора, като времето, през което е бил член на Комисията, се зачита за стаж по чл. 164, ал. 1 – 7 от Закона за съдебната власт“.

Както е известно на 13 януари Сотир Цацаров обяви, че иска да бъде освободен от 1 март, когато ще внесе годишния отчет на антикорупционната комисия. Той заяви, че тогава ще обяви и мотивите си за напускането.

Ден по-късно ДАНС отне на Цацаров допуска до класифицирана информация. Премиерът Кирил Петков обясни, че това е станало, защото шефът на антикорупционната комисия не е минал т.нар. тест за надеждност, свързан с използването на класифицирана информация не по предназначение.

В отговор Цацаров заяви, че отнемането на достъпа му до класифицирана информация е резултат на натиск от Петков и е лично отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков. Според Цацаров проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, той бил изнесъл класифицирана информация.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във