Параграф22 Daily

Общество и политика

ДАНС проверява всеки мигрант от програмите за презаселване

Към момента центровете за бежанци у нас са на прага на своите възможности. Квотният принцип за разпределение определи България да приеме 1 800 мигранти, от които 70 са по програмите за презаселване, а останалите по програмите за релокация. Към момента имаме изпълнение на 6 души, които са приети по програмата за релокация от Гърция и очакваме 9 човека по програмата за презаселване от Турция. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на брифинг в Министерски съвет. 

"Хората, които се приемат по тези програми, са предварително проверени и одобрени от ДАНС и от Агенцията по бежанците. Ние знаем кои са тези хора, които приемаме. Те отговарят на нашите предварителни условия, които сме поставили и за тяхното интегриране ние получаваме определени средства“, обясни Бъчварова.

Тя настоя да не се спекулира с темата, най-вече политически интереси да не профанизират проблема. Мигрантите ще бъдат приемани при преценка от страна на общините и уверение, че тези хора ще имат възможност да намерят жилище, да започнат работа и обучение.

Румяна Бъчварова допълни, че увеличаването на потока през южната ни граница през това лято е по-нисък в сравнение с предишни години.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във