Параграф22 Daily

Общество и политика

ДПС пак затрупа Рашков с 64 въпроса за изборен тормоз

Вътрешният министър Бойко Рашков обясни на депутатите тънкости от НПК по време на парламентарния контрол днес (27 май). "Моля, ако имате конкретни данни за конкретни служители от МВР, които са оказвали незаконен натиск и тормоз върху български граждани, моля да ги посочите, за да ги открием. В случай, че разполагате с данни за извършено престъпление по повод изборния ден, ще трябва да се информира прокуратурата", заяви той в Народното събрание. 

МВР-шефът трябваше да отговаря на 64 въпроса от ДПС за оказан натиск и тормоз от страна на министерството по време на предизборната кампания и в изборния ден на 11 юли 2021 година. МВР не е компетентното длъжностно лице в страната, каза Рашков. "Не е по силата на който и да е друг вътрешен министър да предприеме действия, които са по силата на закона вменени на прокуратурата. Смятате ли, че министърът на вътрешните работи може да каже защо прокуратурата образува досъдебно производство? Образуването на досъдебно производство е по решение на прокуратурата, когато е намерила достатъчно доказателства, за да повдигне обвинение", обясни Рашков.

Вътрешният шеф се обърна към ДПС, заявявайки че всеки петък през седмица дава отговори на всички въпроси, които движението му е поставило. "Вие искате да отговоря нещо, което вие искате, без да се интересувате каква е фактическата обстановка. Старая се да ви отговарям спрямо информацията от областните дирекции на МВР. Не мога да разбера какво искате да кажа повече от това, с което държавата разполага като информация", каза Рашков.

МВР-шефът увери, че с действията си органите на МВР не делят хората на членове и симпатизанти на ДПС или на някоя друга политическа партия.

"Рашков не може да спести фактите, които са били установени от служителите на МВР, като за това той оповести един случай - получена информация от отдел "Икономическа полиция" към ОДМВР-Пловдив за случай за разпределение на парични средства за купуване на гласове на парламентарните избори на 11 юли 2021 г. Нека да не мислим, че полицейските органи ще предприемат избирателни действия. Ако това го допуснем, тогава ще се върнем много назад в историята, което е опасно", предупреди Рашков.

След като са изпълнени всички действия на наблюдаващия прокурор, материалът е изпратен на Районна прокуратура-Пловдив, която не е образувала досъдебно производство за случая за купуване на гласове. По думите му служителите на МВР и прокуратурата имат задачата да предприемат действия в съответствие с рамките на своите права и задължения, ако има извършено престъпление.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във