Параграф22 Daily

Майстори на тънката игра

ДПС вкара възрастов прът в колелото на антикорупционния възход на Рашков

Любопитен е развоят на днешното заседание на Комисията по превенция и противодействие в парламента, обсъждаща процедурите и правилата по предлагане и прием на кандидати за КПКОНПИ. ДПС отново демонстрира майсторство в тънката политическа игра, опитвайки се да прецака премиера Кирил Петков и управляващото мнозинство в намеренията им да сложи начело на бъдещата антикорупционна комисия сегашния вътрешен министър Бойко Рашков. 

По време на днешното заседание на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията депутатите трябваше да приемат и процедурни правила за избиране председател на КПКОНПИ. След като името на Рашков вече се завъртя в публичното пространство като сигурен кандидат, Александър Несторов от ДПС се опита да го спре от предначертания му път към антикорупционните върхове.

Несторов поиска възрастово ограничение за председателя от 65 години, което моментално би отрязало мераците Рашков да застане начело, тъй като той е на 67 години. Освен това депутатът от ДПС предложи в набора от документи на кандидатите да бъде добавено и удостоверение за психическа годност. 

Предложението на ДПС логично срещна отпор. Председателят на комисията Михал Камбарев (ПП) заяви, че с приемането на процедурни правила не следва да променят изискванията, заложени в Закона за КПКОНПИ. ДПС възроптаха, че младите хора ще се справят по-добре с тази специфична работа. В крайна сметка и двете предложения бяха отхвърлени, като само ДПС гласува "за" възрастовото ограничение, а депутатите от "Възраждане" показаха, че държат на здравата психика, като подкрепиха изискването на удостоверение за психическа годност.

ДПС не се отказа лесно и предложи председателят на КПКОНПИ да се избира с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители, вместо със заложеното по закон обикновено мнозинство. Тогава той ще стане несменяем, контрираха от "Продължаваме промяната". Така и това предложение отпадна, а пътят на Рашков към висините на антикорупционната комисия вече изглежда чист.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във