Параграф22 Daily

Общество и политика

Двама българи в суперкартела за трафик на кокаин в Европа

Двама български граждани са задържани в Испания при международната операция на Европол срещу разпространението на наркотици. Както е известно, операцията бе проведена на 8 ноември тази година, на територията на кралство Испания. Международната операция е с кодово име Faukas, касаеща международна престъпна организация, ангажирана с трафик на големи количества кокаин от Латинска Америка.

Трафикът е осъществяван чрез използването на морски контейнери, натоварени с легално карго. На 8 ноември са задържани общо 13 лица на територията на Кралство Испания, двама от които български граждани и още две лица с чужда националност на територията на Дубай. По време на извършените претърсвания са намерени и иззети около 530 000 евро, както и имуществото оценено на около 24 милиона евро. 

По време на разследването, проведено в срок от две години, са иззети близо 30 тона кокаин в различни точки на Европа, основно на територията на Испания. Арестувани общо 49 лица имащи връзка с престъпната организация.

Водещи в разследването са полицейските сили на Кралство Испания, със съдействието на служби от Белгия, Нидерландия, Франция, ОАЕ, DEA САЩ и България. В реализацията са участвали двама служители от ГДБОП - МВР. Цялата операция е била подпомагана и координирана от Европол.

Вчера Европол съобщи, че полицаи са разбили наркотичен "суперкартел", контролирал близо една трета от трафика на кокаин в Европа, и арестуваха 49 заподозрени в различни страни, включително шестима босове в Дубай

Facebook logo
Бъдете с нас и във