Параграф22 Daily

Общество и политика

ЕС е на крилата на "Пегас"

Скандалният шпионски софтуер е на особена почит в общността

Скандалната шпионска програма "Пегас" се оказа на особена почит в претендиращия са образец на демокрация ЕС, а България и Кипър са разпределителни точки за подобен софтуер. Евродепутатът София инт Велд направи шокиращо признание, че всички държави от ЕС използват шпионски софтуер. Повод за признанието са резултатите от предприетата проверка, свързана с програмата "Пегас" за проникване в мобилни електронни устройства. Както е известно, тази програма позволява записи на телефонни обаждания, достъп до текстови съобщения, пароли, снимки, имейли.

Освен това Инт Велд заяви, че не всички европейски страни признават за използването на подобни програми, както и че не всяка от тях непременно нарушава европейските правила. По нейните думи най-големите нарушения са установени в Гърция, Унгария, Полша и Кипър.

От признанията на евродепутата става ясно, че сътрудничеството между страните-членки по отношение на софтуера е учудващо координирано. Например България и Кипър са разпределителни точки за подобен софтуер, Люксембург предоставя възможност на разработчиците на програмите да извършват финансови дейности, Ирландия им осигурява благоприятни финансови условия, Малта е станала дом за собствениците на дружества за разработка на такъв софтуер, като им дава "златни" паспорти (гражданство срещу инвестиции - бел. кор.), а в Италия, Франция и Австрия най-често се произвеждат шпионските програми. Холандия, Германия и Белгия признаха с половин уста, че договарят доставката на такива средства, добави Инт Велд.

Някои правителства злоупотребяват, други правилно използват такъв софтуер, обобщи евродепутатът. Според Инт Велд с използването на такива програми се създава зона на беззаконие, защото в Европа липсват достатъчно правила. Необходим е европейски надзор, Европол трябва да разследва случаите на политическа злоупотреба с подобни програми, призова тя. Инт Велд настоя въпросът да бъде разгледан на заседание на Европейския съвет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във