Параграф22 Daily

Общество и политика

ЕС ни праща 124 млн. евро заради мигрантите до дни

80% от средствата от ЕК за справяне с миграционния натиск ще дойдат до дни, обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на брифинг в Министерски съвет.

"Около 80% от тези 160 млн. евро или 124 млн. евро са предвидени за мерки за подобряване охраната на границата. Други 20 млн. евро или около 12% ще отидат за мерки, свързани с бежанци и нелегални мигранти, които вече са в България“, обясни Бъчварова. 

Министърът уточни, че с тези средства общата сума, с която ЕК понастоящем е подпомогнала България е близо 220 милиона евро, като към това се прибавя и помощта от 150 служители на ФРОНТЕКС и самолет за гранично наблюдение от Словакия.

„15 млн. евро или до 9% от сумата ще отиде, за да се подготви България да се справи с по-голям евентуален бъдещ бежански натиск. Това е нашата отговорност да бъдем подготвени и да посрещнем такъв натиск, ако това се наложи“, допълни  Бъчварова.

Министърът обясни, че средствата се отпускат с ясна цел и  не могат да се финансират строежите на огради и пътища. Освен това отпуснатите пари трябва да бъдат вложени в проекти до 12 месеца. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във