Параграф22 Daily

Общество и политика

Финансовите преводи на "Кинтекс" към Дубай отиват в прокуратурата

Документите за финансовите операции на „Кинтекс“ към офшорни зони да бъдат незабавно изпратени на Прокуратурата на Република България за предполагаемо извършено престъпление, разпореди днес министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Както е известно,  на 11 август 2022 г. ДАНС влезе в оръжейното дружество, като по-късно бе потвърдено, че за един ден са били платени около 800 000 лв. към компания в Дубай.  

По инструкции на фирмата от офшорната зона, „Кинтекс“ е превеждал големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите, които към този момент не е ясно какво отношение имат към дейността на оръжейния търговец. Вероятно тези дестинации са избирани, за да се заобиколят щателни банкови проверки, които са задължителни, когато се касае за сделки на оръжейни фирми с офшорни контрагенти. Чрез ползването на финансови посредници тези процедури са били съкратени, най-вероятно, за да преминат преводите в дните между смяната на предходния и настоящия министър на икономиката.  

Припомняме, че на 18.04.2022 г., предходният министър на икономиката и индустрията лично съобщи за смяната в ръководството на „Кинтекс“. Досегашният изпълнителен директор на ДКК Смиляна Нитова, когато станаха публично известни паричните преводи към Дубай, неколкократно отрече за нарушения в оръжейното дружество от страна на назначеното от нея ръководство. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във