Параграф22 Daily

Общество и политика

Фишове за глоби и актове да се връчват по електронен път

Фишове, актове и наказателни постановления ще бъдат връчвани по електронен път, ако Комисията по електронно управление и информационни технологии приеме предложението електронните услуги да се заявяват без квалифициран електронен подпис от физическите лица. Това са част от предлаганите промени в Закона за електронното управление.

Депутатите Надежда Йорданова и Божидар Божанов от "Демократична България" предлагат да се премахне изискването за предоставяне на данни, ако могат да бъдат предоставени и по служебен път.

Урежда се и да отпаднат всички стикери и документи, които удостоверяват данни в налични регистри. Премахва се и изискването за квалифициран електронен подпис за заявяване на множество от електронните административни услуги. Връчването на фишове, актове и наказателни постановления по електронен път също ще бъде уредено. Предложени са и промени за по-сигурна системата за сигурно електронно връчване.

На заседанието електронната комисията ще разгледа и обсъди общия законопроект за промени в Изборния кодекс. Те засягат машинния вот и връщането на хартиената бюлетина. Както е известно, в началото на месеца депутатите подкрепиха на първо четене връщането на хартиената бюлетина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във