Параграф22 Daily

Общество и политика

"Фронтекс" е в шок от мигрантския наплив

Граничната агенция на Европейския съюз "Фронтекс" алармира, че броят на нелегалните влизания на мигранти е нараснал до 275 000 души през периода януари - октомври тази година. Броят е със 73% по-висок в сравнение със същото време през 2021 г. и най-висок от пика през 2016 г., заявиха от "Фронтекс".

Базираната във Варшава агенция обяви, че повечето влизания продължават да бъдат по западнобалканския маршрут, където са засечени над 128 000 нелегални мигранти, предимно от Бурунди, Афганистан и Ирак.

Централният средиземноморски маршрут, по който мигрантите основно се опитват да стигнат до Италия, също отбеляза 48% увеличение на неразрешените пристигания, надхвърляйки 79 000 през първите 10 месеца на 2022 г., се казва в изявлението на "Фронтекс".

Въпреки това активността се е забавила по западносредиземноморския маршрут и по сухопътния маршрут от Украйна и Беларус. Членовете на ЕС Полша, Литва и Латвия изградиха стени по границите си с Беларус, за да спрат мигрантите, които се опитват да влязат нелегално.

От Frontex коментират, че големият брой преминавания в района на Западните Балкани "може да се дължи на многократни опити за пресичане на границата от вече присъстващи мигранти" в района, но също и на хора, "злоупотребяващи с безвизовия достъп до региона".

В изявлението се казва, че някои мигранти летят без визи до Белград и след това се насочват към външната граница на 27-членния блок.

В отговор на тези процеси "Фронтекс" е изпратила повече от 500 офицери и служители в региона. Над 2300 офицери и служители на агенцията участват в различни оперативни дейности на външната граница на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във