Параграф22 Daily

Общество и политика

ГДБОП и "Митници" проверяват Свободна зона-Русе заради Кримската афера

Служители на ГДБОП и Агенция "Митници" са иззели документи и видеозаписи от Свободна зона - Русе в издирване на товара, посочен от Кремъл като взрив, предназначен за Кримския мост.

Повод за проверката е информацията, че фирма "Балтекс Кепитъл" е сключила договор за товара с украинска фирма в началото на август и товарът е пристигнал в Русе.

Такава фирма обаче няма регистрирана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската фирма "Тиваком".

"За мен като професионалист няма нищо общо камионът, контейнерът, стоката с това, което е стигнало оттатък. Този камион е стигнал там, качвайки се на ферибота в Бургас, стигнал е в Поти оттам нататък какво е станало нямам представа", заяви един от управителите на спедиторската фирма Валентин Илиев. Според него отговорност за съдържанието на контейнера носят граничните и митнически власти на държавите, през които преминават товарите.

В случая строителното фолио е тръгнало от Украйна, преминало е през Румъния, пристигнало е в Русе и от там през Бургас е отпътувало към Грузия и Армения. Фактически това прави невъзможно безпрепятственото придвижване на взрив, колкото и добре да е прикрит, категорични са специалистите.

Българското правителство вече декларира ясно, че България няма нищо общо с взрива. Въпреки това резултатите от назначената проверка в Свободна зона-Русе от ГДБОП и Агенция "Митници" ще бъдат докладвани на кабинета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във