Параграф22 Daily

Общество и политика

ГДБОП: Има съмнения, че Пеевски е извършил престъпления

Има съмнения за извършени престъпления и депутатският имунитет на Делян Пеевски трябва да бъде свален, за да бъде разследван - това е изводът от проверка на ГДБОП по сигнал на БОЕЦ срещу депутата от ДПС. По тази причина ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура. Сигналът на БОЕЦ срещу Пеевски бе пратен в МВР в началото на януари. 

При положение че прокуратурата приеме резултатите от проверката на ГДПОБ, главният прокурор Иван Гешев трябва да сезира парламента за имунитета на Пеевски. Депутатът може сам да се откаже от защитата си, или да чака депутатите да разгледат искането на главния прокурор. Гражданското сдружение БОЕЦ обясни преди време, че са представили данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони. За тях като няма яснота за произхода на средствата, твърдят от БОЕЦ. "От собственик на стар “Опел” за няколко седмици в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му", обясниха от сдружението.

БОЕЦ бе сезирало и прокуратурата по темата, но държавното обвинение е отказало да разследва. Сега БОЕЦ настоява да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, станали обект на продажба през последните няколко месеца на 2021 г. и началото на 2022 г.

Сигналът на БОЕЦ до МВР е от 10 януари 2022 г. и е за корупция и пране на пари. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във