Параграф22 Daily

Общество и политика

Герой от записа с подкупа финтира антикорупционната комисия

Председателят на парламентарната комисия по антикорупция Михаил Камбарев съобщи днес (14 юни), че изслушването на проф. Пламен Моллов, героят от изтеклия в медиите аудиозапис с опит за подкупване на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов, не се е състояло. Депутатите трябваше да изслушват Моллов заради изтеклия аудиозапис, но той не е бил открит от парламентарната комисия по антикорупция. От Университета по хранителна промишленост, където Моллов работи, съобщили, че той е в отпуск до края на месеца, а двата му телефона били изключени.

"Направихме проверка, г-н Пламен Моллов въобще не е идвал. Опитахме да се свържем с него по телефоните му, изпратихме му и покана по мейла. Отпускът не е извинение за неявяване. Комисията ще продължи да опитва да се свърже с него по повод изнесените записи с корупционен елемент в него", заяви Камбарев.

Константин Бачийски, депутат от „Продължаваме Промяната“ и член на Комисията по превенция и противодействие на корупцията коментира, че "след изслушването евентуално бихме сезирали прокуратурата, но трябва да съберем съответните данни". Явяването на Моллов бе заложено като втора точка в дневния ред на комисията. Бачийски заяви също, че не е очаквал Моллов да се яви на заседанието. Според него отпуската му не е оправдание, защото "по Конституция гражданите са длъжни да оказват съдействие и да се явяват пред комисиите на Народното събрание". Депутатът обясни, че Моллов се притеснява от въпросите, които ще му зададат депутатите.

Проф. д-р Христо Даскалов вече е сезирал ДАНС и ГДБОП за разговора си с Моллов, разкри Бачийски. На него не му било известно прокуратурата да извършва проверка по случая. Аудиозаписът с шефа на Aгенцията по храните проф. Даскалов изтече в края на миналата седмица. "Това е записът, който аз направих на 19 януари. Как изтече той – това вече за мен е неизвестно”, разкри директорът на БАБХ. Според него другият човек, с когото той говори, е проф. Моллов, бивш шеф на Агенцията по храните. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във