Параграф22 Daily

Общество и политика

Гешев иска от ВСС публично да се разгледат исканията за оставката му

Главният прокурор Иван Гешев иска да се разгледат публично исканията за неговото отстраняване. Това стана ясно днес (9 март) от негово писмо, изпратено до Висшия съдебен съвет (ВСС). В писмото си Гешев настоява да се разгледат публично и по същество исканията на правосъдния министър Надежда Йорданова и предшественика ѝ в служебното правителство проф. Янаки Стоилов той да бъде отстранен от поста.

От писмото става ясно, че според Гешев разглеждането по същество на сигналите е единствената възможност да се затвори веднъж завинаги страницата с политическите инсинуации и атаки, които текат срещу него вече трета година, т.е. още с номинирането му.

Обсъждането по същество на аргументите на Йорданова и Стоилов ще се яви не само възможност главният прокурор да защити собственото си достойнство от постоянните политически и медийни атаки от страна на определени олигархично-икономически кръгове, чиито подчинени изпълнители понастоящем са в изпълнителната власт, но така защита ще получат и всички прокурори, следователи и съдебни служители, които често стават обект на неправомерни политически и лобистки атаки, пише Гешев. 

В обръщението си Гешев пише също, че макар да е министър на правосъдието, Йорданова спешно трябвало да позапълни пропуските си от лекциите в Юридическия факултет, а сигналът й показвал дълбоко непознаване на конституцията и законите.

"Въпреки множеството недостатъци на предложението, юридическата му несъстоятелност и политически аргументи, нарушаващи принципа за разделение на властите, Ви моля, да го разгледате по същество, включително и внесеното на 16.07.2021г. от г-н Янаки Стоилов (към онзи момент служебен министър на правосъдието) предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на Република България Иван Гешев поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3 т. 5 от КРБ.

По този начин ще имам възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност пред Вас и пред българското общество, да взема отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието, предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите.

Това е единственият законен начин, по който бих могъл да защитя от постоянните политически и медийни атаки от страна на изпълнителната власт не само своята чест и достойнство, но и тази на всеки прокурор, с което ще бъдат опровергани твърденията на министър Йорданова и изпълнителната власт", пише Гешев до правителството на съдебната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във