Параграф22 Daily

Общество и политика

Гешев не бил в "онзи" списък на премиера Кирил Петков

Възможно ли е Иван Гешев да изпълни докрай мандата си като главен прокурор - такъв въпрос се върти в общественото пространство след разпита на премиера Кирил Петков в прокуратурата. И отговорът е може би, ако Гешев се заеме сериозно със скандалите, които от доста време са в центъра на общественото внимание. Става дума за "Барселона гейт",  "тайнствената "Мата Хари" с фотоапарата, чекмеджето с евра и златни кюлчета на Бойко Борисов, кражбата на средства от магистрала "Хемус", "Осемте джуджета"...

Подобен извод може да се направи, след като премиерът Кирил Петков коментира разпита. Както е известно, по-рано днес (сряда, 9 февруари) на влизане в прокуратурата премиерът заяви, че носи папка с 19 имена на хора, които според него имат влияние както върху криминални, така и върху икономически престъпления."Иван Гешев не е в списъка ми", многозначително заяви на излизане от разпита Петков.

От изявленията му след края на разпита му става ясно, че премиерът се надява прокуратурата да си свърши работата по представените от него данни и имена. Петков отново подчерта, че обществото и правителството не са доволни от работата на държавното обвинение. "Надявам се, че предоставените от мен данни ще фокусират прокуратурата. Иван Гешев не е в списъка ми. Не сме доволни от него като извършената от него крайна дейност и цялото общество би се радвало да получи оставката му", заяви премиерът.

Той изрази надежда, че след като лично той е внесъл въпросните имена в държавното обвинение, прокуратурата ще даде всичко от себе си, за да разследва данните. "Обществото очаква справедливост, прокуратурата да си свърши работата. Голяма въпросителна поставяме пред това, дали главният прокурор си е вършил както трябва работата до този момент. Досега не е имало премиер, който да казва тези имена, които посочих, не ни е страх от никого. Никой не е над закона, прокуратурата трябва да се занимава с казуси от голямо обществено значение", заяви премиерът.

Поводът за разпита бe срещата на министър-председателя с главния прокурор Иван Гешев миналия петък, когато Петков е посочил имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминалната престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност.

В 15.00 ч. на разпит е призована и Лена Бориславова - началник на кабинета на Петков, която също е присъствала на срещата с Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във